Saveti za dug život maltezera

U ovom tekstu pročitajte

Saveti za dug život maltezera

Život maltezera je generalno duži u poređenju sa mnogim drugim rasama pasa. To je zato što mnogi manji psi, posebno oni poznati kao mini rase, često žive mnogo duže od svojih većih rođaka.

Dakle, koliko dugo žive maltezeri? Maltezer će živeti u proseku 12 do 15 godina života. Prosečna dužina života je bliža 14 godina. Koliko dugo će određeni maltezer živeti zavisiće od mnogih faktora kao što su način života, vežbanje, izloženost raznim elementima, genetika i njihova svrha u životu.

Veliki odlučujući faktor za dužinu života rase pasa zasniva se na uobičajenim zdravstvenim problemima koji mogu uticati na tu rasu. Za maltezera zdravstveni problemi koji su uobičajene bolesti obično nisu fatalni i mogu se lečiti lekovima.

 

Koliko dugo žive maltzeri?

Životni vek maltezera može varirati za svakog maltezera na osnovu brojnih stvari. Prosečan životni vek maltezera je oko 12 do 15 godina. Ako želite da vaš maltezer živi što je duže moguće, postoji niz faktora na koje možete uticati kako biste mu pomogli da živi duže.

 

Faktori koji utiču na dug život maltezera

Evo liste faktora koji doprinose dužini života vašeg psa:

Način života: Ako je maltezer živeo život unutra, dobro jede i ima pristup veterinarskoj nezi kada je to potrebno, veća je verovatnoća da će živeti duži život jer su tokom svog života bili dobro zbrinuti.

Pol: Bez obzira koja je vrsta na zemlji, čini se da ženke u većini slučajeva žive duže od mužjaka. Za maltezere ovo je u proseku jedna godina više za ženu u poređenju sa mužjakom.

Izloženost elementima: Pas koji je živeo napolju na kiši, snegu, suncu, vrućini i hladnoći će imati više poteškoća na svom telu nego pas koji živi unutra na udobnom krevetu. Pas koji živi u kući će uvek imati bolje uslove tokom godina, ali je još važnije kada je pas stariji, posebno u hladnijim klimama.

Vežba: Vežbanje i kretanje održavaju vaše telo fleksibilnijim, pokretnim i zdravim, a isto je i sa vašim psom. Adekvatna vežba će pomoći vašem psu da bude zdrav i uzbuđen zbog života. Primer bi bio ako vaš pas svakodnevno treba da ide gore-dole stepenicama, dodatna vežba će mu pomoći da ostane u formi i da živi mnogo zdraviji, srećniji i duži život.

Genetika: Genetika maltezera može biti glavni faktor u tome koliko dugo će vaš maltezer živeti. Ako vaš pas ima dobru genetiku, verovatno će biti otporniji na bolesti živeće duže od psa koji nije imao tako dobru genetiku.

Svrha u životu: Psu je potrebna svrha u životu da bi želeo da živi. Ako se vaš maltezer svakodnevno dosađuje i ne oseća se voljenim, manje je verovatno da će živeti dug život i to će definitivno biti manje ispunjen život. Dajte svom psu razlog da živi volite ga svaki dan, mazite ga, hvalite i pazite na njega. Nemojte ga ignorisati, već ga uključite u ono što radite.

Ishrana: Zdrava ishrana će pomoći da održite težinu vašeg maltezera pod kontrolom kako ne bi postao gojazan što može izazvati mnoge komplikacije i zdravstvene probleme. Odabir prave hrane i vode je veoma važan faktor.

Saveti za produženje života vašeg maltezera

Volite svog maltezera. Ovaj razlog stavljamo na prvo mesto jer mislimo da je najvažniji. Ako svom psu pokažete ljubav i naklonost, to će mu dati razlog da živi svaki dan. On će vam vratiti istu ljubav. To će inspirisati vaše štene da uživa u vremenu provedenom sa vama koliko god kratko ili dugo bilo. Kvalitet života za psa je čak važniji od dužine života.

Vežbajte sa svojim maltezerom. Ako vaše štene nije vakcinisano, trebalo bi da se igrate sa njim samo u svom dvorištu ili dnevnoj sobi. Šetajte ga redovno tako da izvuče dobar deo svoje energije i dobije dobar početak u svom životu. Ako je vaš maltezer malo stariji, trebalo bi da ga vodite u laganiju šetnju. Pokušajte da uključite stepenice u šetnje jer će one pružiti dobar kardio trening vašem psu.

Hranite svog psa zdravom hranom. Postoji mnogo opcija kada su u pitanju grickalice i hrana za vašeg maltezera. Želite da izaberete hranu koja nije nagomilana proizvodima od žitarica. Potražite hranu koja je zdrava, prirodna i bez hemikalija i veštačkih aroma. Ove vrste hrane će, nažalost, verovatno biti skuplje, ali mogu biti veoma korisne za vašeg maltezera.

Nemojte previše hraniti svog psa. Preterano hranjenje vašeg psa pretvoriće vašeg ga u gojaznog psa. Gojazni pas će imati veće šanse za kardiovaskularne probleme koji su vodeći uzrok smrti kod maltezera. Ishrana, veličina porcije hrane i vežbanje su najvažniji faktori za smanjenje kardiovaskularnih bolesti.

Osigurajte da dobije potrebne vakcine. Uverite se da vaš maltezer ima sve vakcine kako biste sprečili bolest. Ako vaš maltezer nije vakcinisan, onda prilikom posete veterinaru vodite računa da ga držite dalje od poda, činija za pse, spoljašnjih površina, itd. Psi mogu da nose opasne bolesti poput parvovirusa za koje vaše štene možda nije vakcinisano u zavisnosti od njegovog uzrasta. Pitajte veterinara o tome koje vakcine su potrebne i da li postoje neke opcije koje bi on predložio za vaše područje.

Vodite vašeg psa na redovne preglede. Ljudi bi trebalo da imaju redovne preglede, pa tako i psi. Predlažemo da se najmanje jednom godišnje maltezer vodi na pregled zbog problema koji su uobičajeni za njih. Ovo će generalno uključivati proveru artritisa i šumova u srcu kod maltezera. Vaš veterinar će takođe izmeriti vašeg psa i dati vam bilo kakve savete za narednih dvanaest meseci.

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov