7 mesta na kojima se mogu sakriti krpelji na maltezeru

U ovom tekstu pročitajte

7 mesta na kojima se mogu sakriti krpelji na maltezeru

Krpelji su problem za pse (i za ljude) širom Evrope tokom svih godišnjih doba. Kada temperature porastu, a vi i vaš maltezer provodite više vremena napolju, ove štetočine koje sisaju krv postaju veća pretnja. Krpelji žive na visokoj travi i žbunju i čekaju da životinja prođe, kako bi se mogli zakačiti za nju.

Prevenciju krpelja treba shvatiti ozbiljno, i to ne samo zato što ovi paraziti čine mnoge ljude gadljivim – krpelji zapravo nose dosta smrtonosnih bolesti. Neke od ovih bolesti nemaju lek, pa je važno biti detaljan u proveravanju i uklanjanju krpelja.

Razgovarajte sa veterinarom pre upotrebe bilo kog leka usmerenog na sprečavanje krpelja jer će starost maltezera, vaša lokacija i navike odrediti šta će najbolje funkcionisati.

Budi spremni – krpelji su svuda

Veterinari preporučuju da je dobar napad najbolja odbrana – i da temeljno proverite svog maltezera na krpelje čim se vratite spolja. Pažljivo prođite rukama po svom maltezeru da biste potražili male izbočine.

Ne morate da vodite maltezera veterinaru ako nađete krpelja na njemu – sve dok znate kako da bezbedno uklonite celog krpelja, uključujući i glavu, pincetom sa finim vrhovima ili posebno dizajniranom kukom za uklanjanje krpelja.

Ako su krpelji bili zakačeni više od 48 sati, mogu preneti bolest, kao što je lajmska bolest, ili izazvati infekciju, pa zato treba da proverite svog psa i sebe čim uđete unutra. Pripazite svog maltezera na promene u ponašanju – nedostatak apetita, slabu energiju, bolove u zglobovima – i ako pas pokazuje znake da je bolestan, zakažite sastanak sa veterinarom.

Mesta koja krpelji vole i koja bi trebalo da obavezno proverite na svom maltezeru

 

1. Glava i uši

Maltezeri su radoznala stvorenja, zabadaju glavu u sve, tako da nije neuobičajeno da krpelji nađu put do glave i u ušiju psa. Sa toliko pukotina i skrovišta, uši su savršen dom za gladnog krpelja. Kada proveravate svog psa, obavezno pogledajte spoljašnu stranu ušiju i duboko u uvo, jer se krpelji mogu zakačiti i dugo ostati neprimećeni. Ako vaš maltezer trese glavom i češe se po uhu, to je siguran znak da nešto nije u redu i trebali biste da ga proverite.

2. Prsti na šapama

Pošto se krpelji kriju na mestima gde je teško pronaći, uobičajena je pojava da dođu između prstiju vašeg maltezera i prikače se. Možete ih pronaći između prstiju ili čak na dnu šape u blizini jastučića. Ako primetite da vaš maltezer liže ili žvaće noge, možda ga nešto muči, a to može biti krpelj.

3. Rep

Krpelji vole tamna, vlažna područja, tako da je donja strana repa odličan dom. Pošto većina vlasnika ne proverava redovno donju stranu repa psa, posebno blizu baze, krpelj može proći neprimećen neko vreme. Ako vaš maltezer ima gusto krzno, trebalo bi da ga pročešljate i temeljno pretražite. Fini češalj će verovatno uhvatiti krpelja koji je pričvršćen ispod repa.

4. Prepone

Većina vlasnika pasa ne želi da proverava prepone svog psa. Međutim, ovo područje je još jedna tamna, vlažna regija na telu u kojoj krpelji zaista vole da se motaju. Oni se mogu zakačiti i ostati skriveni za dlaku i rep psa dugo vremena.

5. Kapci

Mnogi krpelji ostaju neprimećeni u blizini očnih kapaka jer ih greškom smatraju kožnim oznakama ili iscedkom iz očiju. Nažalost, dok mnogi vlasnici shvate da se krpelj nalazi na kapku njihovog psa, krpelj je već duže vreme pričvršćen. Ovo nije idealno, jer što duže krpelj ostaje vezan, veća je verovatnoća da će doći do prenošenja bolesti.

6. Ispod ogrlice

Mnogim maltezerima retko skidaju ogrlice, i to sa dobrim razlogom – važno je da uvek imate odgovarajuću identifikaciju na svom psu. Krpelji se mogu zakačiti ispod ogrlice vašeg maltezera, a da to niko ne primeti, obično dok krpelj nije dovoljno velik da se vidi – što znači da je tamo neko vreme. Ponekad će uklanjanje i provera same ogrlice sprečiti da se krpelj zakači ako samo puzi ispod. U svakom slučaju, važno je ukloniti ogrlicu da biste izvršili temeljnu proveru na krpelje.

7. Pazuh

Još jedno uobičajeno mesto za krpelja je na mestu gde se prednje noge psa susreću sa njegovim telom – ono što bismo nazvali regionom pazuha. To je lepo mračno područje koje je psu teško da dohvati ili da ga vi vidite.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov