Da li je zdravo da maltezer jede kupine?

U ovom tekstu pročitajte

Da li je zdravo da maltezer jede kupine

Da li je u redu da maltezer  jede kupine? Ukratko, da. Ova slatka, sočna bobica može biti poslastica za vašeg psa isto kao i za ljude.

Ključna reč ovde je „poslastica“. Potrebe za ishranom maltezera treba da budu zadovoljene redovnom hranom, a poslastice treba da čine samo deset odsto njihove ishrane. I, kao i kod gotovo svake ljudske hrane, kupine treba davati umereno. Dobra vest je da je uglavnom sasvim uredu da maltezer jede kupine i one mogu biti korisne za njega.

Da li je zdravo da maltezer jede kupine?

Kupine, koje su bliski srodnici maline, sadrže mnogo vitamina i hranljivih materija neophodnih za zdravlje pasa. Takođe imaju manje šećera i kalorija od drugog voća. Naravno, kao užinu, poželjno je da vaš maltezer jede kupine u vrlo malim količinama, ali će i dalje imati koristi od:

Abeceda vitamina — A, B, C, E i K — jača imunitet i metabolizam; podržava zdravlje kože, kostiju i zuba; promoviše razvoj mišića; i dobro je za mozak, srce i krzno vašeg psa.

Masna kiselina Omega-3 pomaže u održavanju dlake vašeg maltezera sjajnom i može pomoći u smanjenju upala.

Vlakna sprečavaju zatvor.

Antocijanini, koji kupinama daju duboku boju, su antioksidansi, koji poboljšavaju funkciju mozga, smanjuju upale i mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma.

Kupine imaju malo kalorija, što ih čini odličnim poslasticama ako pazite na težinu svog psa.

Da li postoji loša strana ukoliko maltezer jede kupine?

Kao i svaka hrana, previše kupina može izazvati stomačne tegobe, bilo zbog visokog sadržaja vlakana, šećera ili moguće alergijske reakcije. Ako vaš pas doživi bilo kakve probavne smetnje kao što su povraćanje, dijareja ili gasovi nakon jedenja kupina, obratite se svom veterinaru.

Kupine takođe sadrže ksilitol koji se prirodno pojavljuje u tragovima, kao i drugo povrće i voće. Iako ksilitol može biti smrtonosan za pse, smatra se bezbednim s obzirom na minimalnu količinu u maloj porciji koju vaš pas pojede. Vaš maltezer bi morao da jede ogromne količine bobica da bi doživeo trovanje. Ali ako vaš maltezer ima bilo koju od sledećih reakcija, odmah pozovite svog veterinara:

  • Prekomerno povraćanje
  • Napadi
  • Slabost ili gubitak koordinacije
  • Kolaps
  • Prekomerna dijareja
  • Krv u povraćanju ili stolici

Koliko kupina maltezer može da jede?

Počnite uzimajući u obzir veličinu vašeg psa. Mala rasa kao što je maltezer može da pojede samo nekoliko bobica, dok će džinovska rasa poput bernskog planinskog psa ili nemačke doge dobro proći sa šakom. Obavezno prvo operite voće. Čak i ako su sveže ubrane u vašem dvorištu, kupine treba isprati od prljavštine ili pesticida.

Iako maltezer jede kupine, izbegavajte smrznute bobice, koje obično imaju dodat šećer ili ksilitol. Bobice možete davati cele, isečene na kockice, zgnječene ili čak pire, u zavisnosti od preferencija i veličine vašeg psa. Maltezeri mogu da jedu i divlje kupine, sve dok ste sigurni da su kupine. Iako ne postoje poznate otrovne biljke koje liče na kupine, zašto rizikovati?

Bez obzira što maltezer jede kupine, pazite na svog ljubimca kako biste bili sigurni da ne pati od stomačnih tegoba. Iako je ovo posebno voće bezbedno za pse, postoji mnogo više onih koji možda nisu. Pogledajte opsežnu listu voća i povrća koje psi treba ili ne treba da jedu.

I naravno, sve što ponudite svom psu kao poslasticu, bilo ljudsku ili pseću hranu, treba davati umereno. Na kraju krajeva, zato su poslastice.

Mogu li maltezeri jesti druge vrste bobica?

Određene vrste bobičastog voća, osim kupina, takođe su bezbedne za pse. Maltezera možete hraniti i jagodama, borovnicama i malinama. Ove bobice su meke i lake za žvakanje i ne sadrže sastojke koji su toksični za maltezere.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov