Da li su maltezeri golicljivi?

U ovom tekstu pročitajte

Da li su maltezeri golicljivi

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov stomak par puta. Tada maltezer počne da udara nogama, da li ste pronašli „pravo mesto“ ili se on vrti jer su golicljiv?

Dok se maltezeri ne smeju i ne beže da bi izbegli golicljiv dodir, oni poseduju iste nervne završetke na svojoj koži kao i ljudi. Kada neko dodirne pravo mesto na telu psa, najverovatnije će osetiti reakciju sličnu golicanju po koži.

Kako znate da li je maltezer golicljiv?

Postoji čak i naučno ime za osećaj golicanja koji ljudi i psi doživljavaju. Lagani dodir se naziva knismesis, koji je sličan osećaju kada se naježite, svrabu ili kada muva sleti na ljudsku kožu.

Ovaj trzaj na koži razlikuje se od druge reči golicanja poznate kao gargalesis, ili osećaja koji ljude tera u smeh. Psima nedostaje ova mogućnost i neće se baciti u smeh i moliti vas da prestanete da ih golicate.

Nećete znati dok ne pronađete golicljivo mesto i pas odreaguje na vaš dodir. Potražite trzaj ušima, uvrtanje leđa ili povlačenje stopala. Naborani nos daje još jedan signal.

Gde su maltezeri golicljivi?

Svaki pas drugačije oseća ovu prirodnu refleksnu reakciju. Jedan pas može osetiti peckanje na jednom delu tela, dok drugi jedva primeti dodir.

Maltezeri su često golicljivi na stomaku ili bokovima. Skoro svi psi će izgledati golicljivo kada ih počešete po bokovima. Neki maltezeri su golicljivi po ušima, vratu ili leđima.

Kao i kod ljudi, mesta koja su golicljiva variraju od psa do psa. Neki su veoma osetljivi, a neki mogu da zevaju kao da im je dosadno. Ako pokušavate da izazovete reakciju, uobičajene tačke uključuju šape i bazu repa.

Zašto maltezer udara šapom kada ga češkate?

Da li ste češkali psa po boku, a njegova noga je počela da udara?

Ovo ritmično trzanje zadnje noge poznato je kao refleks češanja. Poruka putuje od kože do kičmene moždine i nazad do zadnje noge i malo je drugačija od golicanja.

Kod pasa, golicanje izaziva nevoljne pokrete trzanja gde se aktiviraju nervni receptori. Kada češkate psa po bokovima, udaranje se dešava automatski i pas ne razmišlja o tome.

Da li se maltezeri smeju kada ih golicate?

Pošto psi ne ispuštaju smeh kao ljudi, mogli bi da dahću ili uzdahnu kada ih golicate. Slušajte pažljivo i možete da čujete izdah, sličan ljudskom “ahh”

Da li je golicanje loše za maltezera?

Nekim ljudima ne smeta lagana serija golicanja od strane bliskog prijatelja ili člana porodice, sve dok postoji saglasnost, ali šta je sa psima? Oni ne mogu da se izraze na isti način kao i ljudi.

Ako je maltezer češkan i mažen tokom štenećeg uzrasta, moglo bi u biti prijatnije kada ga golicate kao odraslog psa. Ako je čin nežan, maltezeri bi mogli uživati u laganom golicanju jer bi to moglo pokazati koliko vam je stalo do njih. Maltezeri koji nikada nisu češkani ili im od početka nije prijatno, kasnije u životu mogu se osećati uznemireno ili mrzovoljni zbog toga.

Ako maltezer ostane na mestu i ne beži zbog golicanja je znak da smatra golicanje prijatnim. U suprotnom, maltezer bi ustao i otišao.

Najbolje je da pročitate govor tela vašeg maltezera i posmatrate njegovu reakciju na vaš iznenađeni dodir. Ako golicate maltezera, a on deluje napeto ili pokušava da napusti to područje, nemojte terati svog maltezera da ostane da ga golicate.

Medicinski problemi takođe mogu uticati na to kako pas reaguje na golicanje. Neki maltezeri mogu imati osetljive uši, stopala ili stomak. Ovo odbijanje da se golica može ukazivati na potrebu posete veterinaru. Bol u stomaku, infekcija uha, bolna šapa ili slomljeni nokat mogu uticati na to kako maltezer reaguje na vaš dodir.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov