Maltezeri i šetanje po različitim površinama

U ovom tekstu pročitajte

Maltezeri i šetanje po različitim površinama

Mnogi psi su nesigurni ili osetljivi na šetanje po različitim površinama, posebno ako se tlo pomera ili je tekstura na koju nisu navikli. Da li vaš maltezer poklekne kada ga zamolite da pređe preko metalne rešetke na trotoaru? Površine kao što su klizavi podovi od pločica i metalne trotoarske rešetke mogu biti posebno zastrašujuće, zbunjujuće ili uznemirujuće za maltezere ako nisu pravilno predstavljeni.

Bez obzira da li živite u gradu ili volite da istražujete sa svojim psom, naučite ga da je šetanje po različitim površinama sigurno, uključujući stepenice i liftove, jer to čini šetnje manje stresnim za pse i njihove vlasnike.

Prvo šetanje po različitim površinama treba da se obavalja uz socijalizaciju

Pokazivanje štenatu klimavog ili teksturiranog tla trebalo bi da bude deo koji se obavalja uz druženje. U idealnom slučaju, ovo je nešto sa čime će odgajivač početi da upoznaje vaše štene pre nego što dođu kod vas, ali to nije uvek slučaj.

Rano izlaganje šetnji i igri na zanimljivim površinama može pomoći štencima da prerastu u odrasle pse za koje je manje verovatno da će se boriti sa površinskim interakcijama u budućnosti. Jednom kada se snađu, to može pomoći štencima da uopšte budu sigurniji u druge izazove ili nepoznate situacije koje mogu imati.

Stvaranje uslova za šetanje po različitim površinama

Iako je idealno da maltezeri nauče šetanje po raznličitim površinama kada su mlađi, to je veština na kojoj možete da radite sa svojim psom bez obzira na njegovu starost. Počnite kod kuće sa svime što možete pronaći u kući, a što je dovoljno čvrsto da vaš maltezer može hodati po tome i pružite različite vrste površinskih senzacija pod nogama. Predmeti kao što su stare ploče za kolače, ravne metalne žičane ploče iz sanduka za pse, namotana ćebad, zatvorene merdevine, PVC cevi i PVC rešetkaste ograde su neravni materijali po kojima se može hodati.

Postavite niz različitih površina na otvorenom prostoru vašeg doma ili u svom dvorištu. Možete posipati hranu ili igračke vašeg maltezera na različite površine, a zatim pustiti psa da istražuje svojim tempom. Pohvalite svog psa za bilo koju raskrsnicu sa zanimljivim površinama, ali ne prisiljavajte psa da se uključi.

Ohrabrite maltezera

Uparivanje šetanja po različitim površinama sa hranom i igračkama može pomoći vašem psu da razvije pozitivne asocijacije sa različitim površinama. Kada je vašem maltezeru udobno da istražuje različite površine, možete početi namerno da šetate psa preko različitih podloga. Međutim, nikada nemojte terati svog psa da hoda po površini u koju nije siguran.

Nagradite svog psa za bilo kakvo interesovanje ili angažovanje na novoj površini, za njušenje ili čak samo stavljanje jedne noge na njega. Neka vaši treninzi sa tom neobičnom površinom budu kratki čak i ako to znači da ih skidate sa objekta. Ne želite da preplavite svog psa, jer to može biti mentalno iscrpljujuć posao za njih.

Postoje praktični razlozi da naučite svog psa da je šetanje po različitim površinama sigurno, ali jedna od dodatnih prednosti je što može imati dramatičan uticaj na nivo samopouzdanja kod maltezera. Za mnoge pse, prevazilaženje nervoze zbog hodanja po metalnim rešetkama i drugim novim površinama može im pomoći da se osećaju sigurnije kada su u šetnji, treningu i kod kuće.

Obratite pažnju na promene

Iako šetanje po različitim površinama može biti zastrašujuće za pse, uz pažljivu socijalizaciju, većina maltezera će se dobro prilagoditi i naučiti o različitim površinama. Ali imajte na umu da bolesti povezane sa godinama ili druga medicinska stanja mogu učiniti hodanje po različitim površinama neprijatnim posebno ako vaš pas stari.

Isto tako, promene u vidu mogu učiniti pse manje samopouzdanim kada je u pitanju šetanje po različitim površinama ako izgledaju drugačije i vaš pas ne može da vidi šta je ispred njih. Kako stare, neki maltezeri razviju artritis ili slabije mišiće, zbog čega se osećaju nesigurnijim ili neprijatnim kod šetanja po klizavim ili neravnim površinama.

Ako je vašem maltezeru u prošlosti bilo prijatno šetanje po različitim površinama i odjednom mu je to postalo neprijatno, dobra je ideja da zakažete sastanak sa veterinarom. Veterinar će moći da proceni da li se razvijaju neka zdravstvena stanja koja mogu uticati na udobnost vašeg psa.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov