Zašto maltezer sedi na vašim stopalima?

U ovom tekstu pročitajte

Zašto maltezer sedi na vašim stopalima

Pročitajte zašto maltezeri vole da sede na vama i vašim stopalima!

Nakon što se smestite na kauč ili fotelju, spremni ste za filmsko veče kod kuće. Pre nego što stignete da kažete „dodaj kokice“, polako prilazi i odjednom maltezer sedi na vašim stopalima. Ovaj gest takođe ima presedan; istorijski gledano, aristokratske dame su koristile male rase kao grejače za stopala. Mnogo mesta gde može da legne niže se na podu, pa zašto maltzer sedi na vašim stopalima?

Zašto maltezer sedi na svom vlasniku?

Maltezeri sede na nogama svojih vlasnika i oslanjaju se na njihove noge iz mnogo razloga. Ali psi često sedaju na svoje ljude jer pokazuju ili traže naklonost, osećaju anksioznost, traže sigurnost ili čuvaju svoje vlasnike. Psi koji boluju od artrita takođe bi mogli više voleti ovaj podignuti položaj jer ne moraju da se savijaju da bi sedeli.

Često kada nam maltezer sedi na nogama, to je zato što želi da bude blizu nas, kažu veterinari. To je jedan od načina na koji pas pokazuje naklonost. Zamislite svog maltezera koji vam sedi na nogama kao pseću verziju zagrljaja ili maženja. Štenci i odrasli psi bilo koje starosti, veličine, ili pola biraju ovo mesto za jer žele da ostanu blizu svojih novih vlasnika.

Maltezeri osećaju ljudske emocije, posebno kada se vlasnik oseća tužno ili bolesno. Oslonac za sedenje i noge je zgodan za dodatnu udobnost i podršku. Ako više pasa živi zajedno, počinje takmičenje ko može da zauzme prostor najbliži vlasniku.

Kada vas koriste kao oslonac, maltezeri bi vam takođe mogli dati lukav, slatki izraz lica. Ovaj pokušaj povezivanja im obično osvaja dodatnu pažnju kroz komunikaciju i dodatno maženje, uključujući trljanje ušiju. Ova pažnja čini verovatnije da će ponoviti čin u budućnosti.

Ljubav i toplina

Po hladnom ili vlažnom vremenu, maltezeri se spuštaju na tople papuče i trenirke svojih vlasnika kako bi se ugrejali. Postoje dobre šanse da ovaj potez potiče od instinktivnog ponašanja kao štenaca.

Ako ste gledali leglo usnulih štenaca, oni se često skupljaju. Ne samo da ih ovaj položaj zagreva, već i čini da se osećaju sigurno. Drugi psi žele da budu što bliže svojim vlasnicima i odlučuju da sede na nogama kako bi ih mogli brzo pratiti ako se kreću.

Anksioznost, bezbednost i čuvanje

Nove lokacije ili situacije mogu predstavljati izazove za anksiozne ili maltezere pod stresom. Vaša blizina daje im dodatnu sigurnost. Ako se sedenje na stopalima obično ne dešava kod kuće, ali se vaš maltezer iznenada odluči za vaša stopala kada ste negde drugde, pokušajte da shvatite šta bi moglo da izazove ovo ponašanje.

Pogledajte govor tela vašeg psa za ove znakove straha:

  • Dahtanje
  • Pas se trese
  • Skrivanje i skupljanje tela
  • Rep je čvrsto uvučen ispod tela ili između nogu
  • Glava visi dole
  • Uši povučene

Anksioznost odvajanja može da podstakne sedenje kod stopala i traženje uverenja. Takođe, glasni, nepoznati ili iznenađujući zvukovi poput vatrometa, grmljavine, građevinskih zvukova ili ljudi koji se svađaju mogu uplašiti maltezere. Kada pas ostane blizu, zna da mu vlasnik čuva leđa.

Ako se maltezer ponekad oseća uznemireno ili ugroženo, kao što je poseta veterinarskoj kancelariji, štene bi vam moglo zagrliti noge i utonuti u stopala radi utehe i sigurnosti. U tom slučaju može da počne da se linja, dahće, sakriva se i sedi između vaših nogu sa prednjim šapama na vašim stopalima. Za nekoliko minuta, dahtanje bi trebalo da se smiri, ukoliko maltezer uvidi da situacija nije zapravo opasna. Ova scena se ponavlja često kod veterinarskih poseta.

Kako da popravite ponašanje maltezera koji se zakačio kod nečijih nogu i odbija da se pomeri? Pomenute reč „poslastica“ i odjednom, nema problema. U trenu, vaš pas će skočiti s nogu ukoliko imate spremnu poslasticu ili igračku koju voli.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov