Da li maltezer može da jede dinju?

U ovom tekstu pročitajte

Da li maltezer može da jede dinju

Kao vlasniku psa, može biti teško pratiti koje voće i povrće je u redu da vaš ljubimac konzumira. Dakle, može li maltezer da jede dinju? Da, umereno.

Ukusna dinja je bezbedna za štence i može biti zdrava alternativa tradicionalnim poslasticama, posebno ako je vaš pas gojazan. Čak su i semenke bezopasne, ali treba izbegavati da ih često dajete svom psu, jer mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Da li je dinja dobra za maltezere?

Dinja je odličan izvor dijetetskih vlakana, vitamina B6, A i C, niacina, folata i kalijuma. Takođe ima malo kalorija i visok sadržaj vode, što je čini ukusnim načinom za rehidrataciju bez nagomilavanja kilograma.

Osim što je zaista ukusna, dinja nudi mnoge zdravstvene prednosti. Ona je u istoj porodici kao i lubenica i krastavci.

Sadrži 90% vode, dinja je hidratantna užina i za vas i za maltezera tokom vrelog letnjeg dana. Ali postoje i druge prednosti vitamina i minerala o kojima bi trebalo da znate ukoliko vaš maltezer jede dinju.

Antioksidansi: Vitamini A i vitamin C, zajedno sa selenom, beta karotenom, luteinom, holinom i zeaksantinom, čine mnoštvo antioksidanata u dinji. Ovi moćni vojnici se bore protiv slobodnih radikala koji potiču od stresa okoline koji oštećuje ili izaziva oksidaciju normalnih ćelija.

Antioksidansi su poznati po svojim antiinflamatornim svojstvima, bore se protiv nekih vrsta raka, podržavaju zdravlje mozga i imunološki sistem, kao i sprečavaju bolesti srca i prerano starenje vašeg psa.

Kalijum: Podržava zdravu funkciju bubrega i srca, održava zdravu gustinu kostiju, reguliše nivo tečnosti i pomaže u razvoju mišića.

Niacin: Pomaže u razgradnji šećera i masti u energiju.

Magnezijum: Ovaj mikro-mineral podržava metabolizam proteina i masnih kiselina. Takođe podržava proizvodnju energije i ulogu održavanja ligamenata i kostiju.

Vitamin K: Esencijalni vitamin koji pomaže u zgrušavanju krvi i koagulaciji.

Folat: Takođe se zove folna kiselina. To je esencijalni mineral koji podržava normalne metaboličke funkcije kao što su sinteza DNK i proizvodnja crvenih krvnih zrnaca.

Mangan: Ovaj mikro-mineral proizvodi energiju, metaboliše proteine i ugljene hidrate i stvara masne kiseline. Važan je deo mnogih enzima i podržava zdravlje i održavanje kostiju i hrskavice u zglobovima.

Dijetalna vlakna: Vlaknasto meso u dinji pruža izdašan izvor dijetetskih vlakana neophodnih za zdravo varenje. Vlakna pokreću stvari i štite od zatvora.

Visok sadržaj vode: Promoviše zdravo varenje i štiti od dehidracije.

Nisko kalorija: Ovo ukusno slatko voće ima malo kalorija, tako da je odlična užina tokom vrelog letnjeg dana, ili svakog dana kada je maltezeru potrebna dodatna hidratacija ili zdrava alternativa za motivaciju.

Ali, kao i kod svakog voća, ona sadrži visok sadržaj šećera u poređenju sa drugim namirnicama. Psu dijabetičarima i gojaznomm psu treba ponuditi samo povremeno da jede dinju. Takođe bi trebalo da proverite sa veterinarom pre nego što ponudite.

Da li postoje opasnosti ukoliko maltezer jede dinju?

Postoje neki rizici ukoliko maltezer jede dinju? Kora dinje, poput kore lubenice, može izazvati gastrointestinalne smetnje i uticati na probavni trakt vašeg psa. Ove čvrste, vlaknaste kože takođe predstavljaju opasnost od gušenja.

Kao i svaku poslasticu, dinju treba davati umereno. Previše poslastica, pored zdrave ishrane, može dovesti do gojaznosti kod maltzera. Ovo voće je takođe bogato šećerom i možda nije dobar izbor za maltezere sa dijabetesom. Ako imate pitanja ili nedoumice o tome da li vaš maltezer može da jede dinju i koliko, obratite se veterinaru.

Koliko dinje je previše?

Nekoliko komada veličine zalogaja tu i tamo čini zdravu poslasticu za maltezera. Međutim, ako vaš pas ima osetljiv stomak ili je dijabetičar, najbolje je da preskočite ovu užinu. Previše dinje može izazvati poremećaj probavnog trakta. Ako vaš pas doživi bilo šta od sledećeg nakon što jede dinju, konsultujte se sa veterinarom:

  • Povraćanje
  • Dijareja
  • Nedostatak apetita
  • Bolan stomak
  • Letargija

Kako poslužiti dinju maltezeru

Kao i kod svakog voća, važno je da temeljno operete i izribate spoljnu površinu pre pripreme. Uklonite koru i semenke i isecite dinju na male kriške od tri do četiri centimentra debljine zalogaja u zavisnosti od veličine vašeg maltezra. Maltezeru dajte da jede dinju kao posebnu poslasticu, a ne deo njegove redovne ishrane.

Ukratko, dinja se može davati maltezerima kao povremena poslastica, pod uslovom da se uklone kora i semenke.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov