Da li maltezer može da jede cimet?

U ovom tekstu pročitajte

Da li maltezer može da jede cimet?

Da li vaš maltezer voli da jede cimet ili poslastice sa cimetom? Da li je ikada došao do začina? Ako je tako, onda ste se verovatno zapitali, da li maltezeri mogu da jedu cimet. Znamo da određena hrana za ljude, kao što su čokolada i grožđe, može biti toksična za pse, tako da ima smisla da brinemo i o hrani i začinima poput cimeta.

Da li je cimet toksičan za pse i da li maltezeri mogu da jedu cimet?

Dobra vest je da cimet nije toksičan za pse, iako esencijalno ulje cimeta može biti toksično za štence. Maltezer neće pretrpeti fatalne toksične efekte ako konzumira previše, ali to ne znači nužno da mu treba redovno davati da jede cimet. Veterinari upozoravaju da cimet može izazvati iritaciju kože i probave i preosetljivost i kod kućnih ljubimaca i kod ljudi, posebno ako ljubimac pojede cimet u prevelikim količinama.

Štapići cimeta, mleveni cimet i cimet u pekarskim proizvodima mogu da se pojedu i unesu u organizam. Žvakanje štapića cimeta i konzumiranje mlevenog cimeta ili esencijalnog ulja mogu izazvati iritaciju u ustima vašeg maltezera, a udisanje cimetovog praha može uzrokovati kašalj, gušenje i otežano disanje.

Koliko je previše? Veterinari navode da je potrebno da malteer pojede cimet -više od jedne kašičice da izazove probleme, iako esencijalna ulja mogu izazvati probleme u nižim dozama, a psi malih rasa kao što su maltezeri mogu biti osetljivi na manje količine cimeta. Veterinari takođe upozoravaju da ukoliko maltezer pojede cimet u prevelikim količinama može dovesti do povraćanja, dijareje, promena u otkucaju srca, niskog šećera u krvi i bolesti jetre.

Šta da radite ukoliko maltezer pojede cimet?

Ako vaš pas pojede veliku količinu cimeta, ne morate da paničite. Međutim, trebalo bi da pozovete veterinara. Cimet nije fatalan za maltezere, ali neželjeni efekti previše cimeta mogu biti neprijatni, a veterinar može imati dodatne brige i sugestije kako bi pomogao maltezeru da se oporavi od ove začinjene grickalice.

Da li maltezer može da jede cimet u pekarskim proizvodima?

Malo cimeta, poput količine koja se koristi u većini pekarskih proizvoda, neće naštetiti maltezeru. S obzirom na to, hranjenje maltezera pekarskim proizvodima nije nužno dobra ideja. Hrana sa visokim sadržajem masti, šećera i nepotrebnih kalorija može dovesti do gojaznosti, dijabetesa i komplikacija kao što je pankreatitis. Neki pekarski proizvodi takođe mogu da sadrže ksilitol kao zaslađivač, koji je veoma toksičan.

Ako odlučite da hranite maltezera pečenim proizvodima sa cimetom, dajte mu samo male količine na veoma neredovnoj osnovi i uverite se da ne sadrže druge sastojke koji bi mogli biti toksični ili štetni za vašeg psa, kao što su ksilitol, čokolada ili suvo grožđe.

Muškatni oraščić i cimet

Cimet možda nije toksičan za pse, ali muškatni oraščić, još jedan uobičajeni začin za pečenje koji se često koristi sa cimetom u receptima, može imati toksične efekte. Muškatni oraščić sadrži toksin miristicin, koji može izazvati halucinacije, ubrzan rad srca, dezorijentaciju, visok krvni pritisak, bol u stomaku, suva usta, pa čak i napade.

Ovi simptomi mogu da traju i do 48 sati, ali svetla strana je da bi bila potrebna velika količina muškatnog oraščića da izazove probleme maltezerima. Mala količina koja se koristi u pečenim proizvodima je generalno bezbedna. Međutim, ako maltezer slučajno pojede veliku količinu muškatnog oraščića, pozovite veterinara i pazite na njega.

Da li cimet ima zdravstvene koristi za pse?

Smatra se da cimet ima brojne zdravstvene prednosti za ljude, iako one nisu konačno dokazane. Koliko god da je ovo uzbudljivo za one od nas koji uživaju u cimetu i žele izgovor da ga konzumiraju više u svojoj ishrani, trebalo bi da budemo oprezni kada ne pređemo na isti zaključak za naše pse.

Ako želite da date maltezeru da jede cimet kao suplement, razgovarajte sa veterinarom o mogućm rizicima i potencijalnim koristima. U međuvremenu, razmislite o istraživanju drugih dodataka sa dokazanim prednostima kako biste pomogli maltezeru.

Da skratimo priču, da, maltezeri mogu da jedu cimet u malim količinama, ali to nije neophodno ili preporučljivo.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov