Da li maltezeri mogu da jedu hleb?

U ovom tekstu pročitajte

Da li maltezeri mogu da jedu hleb

Neverovatnoje koliko puta možete videti da psi jedu sendviče, kifle, pa čak i cele vekne hleba. Hleb čini veliki deo ishrane, a čini se da naši psi dobijaju dobar deo – ali da li bi trebali?

Da li je bezbedno da maltezeri jedu hleb?

Kratak odgovor na pitanje “da li maltezeri mogu da jedu hleb?” je da. Maltezeri mogu bezbedno da jedu hleb na isti način kao i ljudi – u umerenim količinama. Običan beli i pšenični hleb su generalno bezbedni za maltezere, pod uslovom da nemaju alergije i obično im ne izazivaju stomačne smetnje.

Ako maltezeri jedu hleb kao poslasticu s vremena na vreme neće im naškoditi, sve dok se oni takođe hrane potpunom i uravnoteženom ishranom i dosta vežbaju. Takođe neće pomoći maltezerima ako jedu hleb. Hleb je u suštini ugljeni hidrat i ne sadrži nikakve hranljive materije koje već nisu unete hranom vašeg psa. Kao što zna svako ko je ikada razmišljao o dijeti, hleb je pun ugljenih hidrata, što može dovesti vašeg maltezera na put gojaznosti ako niste pažljivi.

Rizici u slučaju da maltezer jede hleb

Hleb sam po sebi obično nije toksičan, ali postoje izuzeci. Evo šta treba da znate o rizicima hranjenja maltezera hlebom kako biste bili sigurni da vaš pas ostane srećan i zdrav.

Opasno testo

Ako ste ikada pravili hleb od nule, onda znate da testo mora da naraste, po mogućnosti u toplom, vlažnom okruženju. Nažalost, za maltzere koji se hrane testom za hleb, njihov stomak nudi optimalne uslove da testo naraste.

Testo za hleb može biti opasno kao hrana za pse. Kada maltezer jede testo za hleb, kvasac nastavlja da diže testo, rastežući stomak vašeg ljubimca i oslobađajući toksične nivoe etanola u krvotok. Pritisak testa koji se diže može imitirati i izazvati nadimanje, ali prava opasnost je od alkoholne toksikoze. Ako je vaš maltezer hranjen hlebnim testom ili sumnjate da je ukrao testo za hleb, odmah pozovite veterinara i obratite pažnju na simptome alkoholne toksikoze:

Depresija centralnog nervnog sistema
Slabost
Depresija
Nestabilan, pijani hod
Hipotermija
Napadi
Koma

Toksični sastojci u hlebu

Osim ako vaš maltezer nema alergiju na pšenicu, običan beli ili pšenični hleb im verovatno neće škoditi. Međutim, nisu svi hlebovi tako bezopasni. Neki hlebovi sadrže toksične sastojke koje nikada ne bi trebalo davati psima.

Najveća opasnost dolazi od suvog grožđa. Suvo grožđe (i grožđe) su veoma toksične namirnice i često se nalaze u hlebu i pečenim proizvodima. Veterinari ne znaju zašto su neki psi podložniji opasnosti od grožđica od drugih, ali čak i nekoliko grožđica može izazvati probleme. Hleb sa suvim grožđem uvek treba držati van domašaja maltezera i ne treba ga hraniti kao poslasticu, čak i ako deo koji mu dajete ne sadrži grožđice.

Beli luk je još jedan sastojak koji se nalazi u hlebu koji može biti toksičan za maltezere. Hleb sa belim lukom može da primami nos vašeg psa, ali može izazvati ozbiljne neželjene efekte, kao što su bol u stomaku, povraćanje, dijareja, slabost i kolaps.

Neki hlebovi sadrže orašaste plodove i semenke, koji se dopadaju ljudima zbog svog ukusa i zdravstvenih prednosti, ali mogu da izazovu probleme maltezerima ukoliko jedu hleb sa ovim sastojcima. Najveću opasnost od orašastih plodova predstavljaju orasi makadamije, ali čak i „bezbedni“ orasi i semenke mogu da dovedu do iritacije stomaka i pankreatitisa, zahvaljujući velikom sadržaju masti.

Ksilitol je veštački zaslađivač koji postaje sve popularniji. Najčešće se nalazi u žvakaćim gumama bez šećera i, odnedavno, određenim markama putera od kikirikija i peciva. Iako je bezopasan za ljude, ksilitol je toksičan za pse. Ako maltezeri redovno jedu hleb ili pečenie proizvode, obavezno proverite sastojke, a takođe dvaput proverite sastojke u puteru od kikirikija pre nego što podelite ovu poslasticu.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov