Toksična i opasna hrana koju vaš maltezer nikada ne bi trebalo da jede

U ovom tekstu pročitajte

Toksična i opasna hrana koju vaš maltezer nikada ne bi trebalo da jede

Postiji opasna hrana koja je toksična za pse i vaš maltezer nikako ne bi trebao da je pojede.

 

Ko može da odoli tim velikim smeđim očima i slatkom psećem osmehu? Može li mala nagrada sa stola ili ulazak u vaše stvari zaista povrediti vašeg maltezera? Pa, to zavisi od toga šta je i od čega je ta hrana. Ako sadrži zaslađivač ksilitol, može vašem maltezeru izazvati prave probleme. U stvari, postoji mnogo hrane koju vaš maltezer nikada ne bi trebalo da jede. I to nije samo zbog težine.

 

Šta je opasna hrana za maltezere?

Neka hrana je potpuno opasna za pse – a neke od ovih uobičajenih namirnica mogu vas iznenaditi.

 

Ksilitol

Ksilitol je definitivno veoma opasna hrana za maltezera. Slatkiši, žvake, pasta za zube, peciva i neke dijetetske namirnice zaslađene su ksilitolom. To može uzrokovati pad šećera u krvi vašeg maltezera i takođe može uzrokovati otkazivanje jetre. Rani simptomi uključuju povraćanje, letargiju i probleme sa koordinacijom. Na kraju, vaš pas može imati napade. Otkazivanje jetre može se desiti u roku od samo nekoliko dana

Avokado

Da li je poslastica sa stola u redu za vašeg psa? To zavisi od toga šta je. Avokado, na primer, ima nešto što se zove persin. Dobar je za ljude koji nisu alergični na njega, ali je opasna hrana za pse. Previše avokada može izazvati povraćanje ili dijareju kod maltezera. Ako uzgajate avokado kod kuće, držite psa dalje od biljaka. Persin se nalazi u listovima, semenu i kori, kao iu plodu. Takođe, seme avokada se može zaglaviti u crevima ili stomaku, a opstrukcija može biti fatalna.

Alkohol

Alkohol ima isti efekat na jetru i mozak maltezera kao i na ljude. Ali potrebno je mnogo manje da biste povredili svog psa. Samo malo piva, likera, vina ili hrane sa alkoholom može biti veoma loše. Može izazvati povraćanje, dijareju, probleme sa koordinacijom, probleme sa disanjem, komu, čak i smrt. I što je vaš pas manji, to može biti gore.

Crni i beli luk

Crni i beli luk – bilo u prahu, sirov, kuvan ili dehidriran – držite dalje od vašeg psa. Oni mogu da ubiju svoje crvene krvne ćelije, uzrokujući anemiju. To je čak i luk u prahu u nekoj hrani za bebe. Jedenje puno samo jednom može izazvati trovanje. Potražite znake poput slabosti, povraćanja i problema sa disanjem.

Kafa, čaj i drugi kofeini

Kofein može biti fatalan. Pazite na kafu i čaj, čak i na zrna i talog. Držite maltezera dalje od kakaoa, čokolade, kola i energetskih napitaka. Kofein se takođe nalazi u nekim lekovima protiv prehlade i protiv bolova. Mislite da je vaš pas progutao nešto što sadrži kofein? – Odvedite ga veterinaru što je pre moguće.

Grožđe i grožđice

Ima boljih poslastica koje možete dati svom maltezeru. Grožđe i suvo grožđe mogu izazvati otkazivanje bubrega kod pasa. I samo mala količina može da razboli psa. Povraćanje iznova i iznova je rani znak. U roku od jednog dana, vaš pas će postati trom i depresivan.

Mleko i mlečni proizvodi

Po toplom danu, možda će biti primamljivo da podelite svoj sladoled sa svojim maltezerom. Umesto toga, dajte mu malo hladne vode. Mleko i proizvodi na bazi mleka mogu izazvati dijareju i druge probleme sa varenjem kod vašeg šteneta. Oni takođe mogu izazvati alergije na hranu, što može izazvati svrab.

Makadamija

Držite svog psa podalje od makadamije i hrane koja sadrži makadamiju. Samo šest sirovih ili pečenih oraha makadamije može da razboli psa. Potražite simptome poput drhtanja mišića, povraćanja, visoke temperature i slabosti u zadnjim nogama. Jedenje čokolade sa makadamijom pogoršaće simptome, možda čak i dovesti do smrti.

Čokolada

Većina ljudi zna da je čokolada opasna hrana za maltezere. Problem u čokoladi je teobromin. Ima ga u svim vrstama čokolade, čak i u beloj čokoladi. Najopasnije vrste su crna čokolada i nezaslađena čokolada za pečenje. Čokolada može izazvati povraćanje kod psa i dijareju. Takođe može izazvati probleme sa srcem, tremor, napade i smrt.

Masnoća i kosti

Masnoća iz mesa, kuvanog i nekuvanog, može izazvati pankreatitis kod pasa. I, iako se čini prirodno dati psu kost, to je ipak opasna hrana i psi se mogu udaviti njome. Kosti se takođe mogu rascepiti i blokirati ili izazvati posekotine u probavnom sistemu vašeg psa.

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov