5 jednostavnih načina da održite zube vašeg maltezera čistima

U ovom tekstu pročitajte

5 jednostavnih načina da održite zube vašeg maltezera čistima

Ovih pet jednostavnih načina da održite zdrave zube vašeg psa u vrhunskom stanju uštedeće vam novac i vreme.

Oralna higijena je podjednako važna za maltezere kao i za ljude. Loša oralna higijena može dovesti do ozbiljnih stanja opasnih po život, uključujući oštećenje bubrega, jetre i srčanog mišića. Prema veterinarskom medicinskom udruženju, 80 odsto pasa pokazuje znake parodontalne bolesti pasa već u dobi od tri godine.

Praktikovanje dobre stomatološke nege kod kuće će dovesti do više od dobrog zadaha; vaš maltezer živeti srećniji, zdraviji i duži život. Srećom, čišćenje zuba vašeg maltezera je iznenađujuće jednostavno čak i sa tesnim rasporedom. Čak i najzaposleniji vlasnici pasa mogu lako da ugrade ove prakse sa samo nekoliko minuta svake nedelje, tako da će biserno beli zubi vašeg maltezera blistati godinama koje dolaze.

Ukusna pasta za zube

I za pse i za ljude, pranje zuba je temelj dobrog oralnog zdravlja. Kao i kod ljudi, idealno je svakodnevno pranje zuba. Ako nemate vremena za to, pranje zuba barem jednom nedeljno biće dovoljno, ali što češće to bolje. Većina maltezera će naučiti da toleriše i ceni čišćenje zuba, čak i ako im se to u početku ne sviđa. Posebno dizajnirane četkice za zube za pse sa zakošenim drškama, mekim čekinjama, pa čak i sa više glava čine da lakše i brže dođete do svih malih kutaka i pukotina u ustima psa. Trebaće vam pasta posebno dizajnirana za pse, jer ljudska pasta za zube sadrži toksične sastojke poput ksilitola i fluorida koji mogu izazvati značajnu štetu. Pasta za pse dolazi u mnogim privlačnim ukusima poput putera od kikirikija, govedine i piletine. Isprobajte različite kombinacije paste za zube i četkica da vidite šta najbolje odgovara maltezeru. Uspostavljanje redovnog rasporeda čišćenja zuba kod kuće će potrajati manje vremena nego što mislite.

Dentalne poslastice

Dentalne poslastice za pse čiste zube vašeg psa, a istovremeno stimulišu prirodnu želju psa za ukusnom poslasticom. Osim toga, vaš pas će biti previše zauzet žvakanjem svojih poslastica da bi stvarao probleme na drugom mestu. Ovi žvakači su dizajnirani da minimiziraju nakupljanje plaka i kamenca dok poliraju pseće zube do blistavog sjaja. Dentalne poslastice za pse dolaze u različitim veličinama i oblicima, i imaju izbočine koje kopaju u pukotine između zuba maltezera kako bi podstakle protok krvi kroz desni. Šuplji oblici i prostori omogućavaju psima da bolje zagrizu i ravnomernije žvaću. Uvek nadgledajte svog maltezera kada mu je dentalna poslastica na dohvat ruke.

Sprej za zube za pse

Ako loš dah vašeg maltezera uzrokuje da propustite maženje ili igru, ili ako imate samo malo vremena na raspolaganju, oralni sprejevi  za pse su idealno rešenje. To je brz i lak način da se brinete o zubima vašeg maltezera, jer se sprejevi za pse mogu koristiti sami ili između pranja zuba. Ovi sprejevi ubijaju bakterije koje izazivaju plak kako bi dah vašeg psa mirisao sveže. Pored efekta uklanjanja mirisa, sprejevi takođe mogu ukloniti i sprečiti nakupljanje kamenca i plaka. Većina sprejeva je jednostavna za upotrebu: jednostavno zahtevaju od vlasnika da prskaju zube i desni. Pošto neki psi jednostavno neće ostati mirni za oralno čišćenje, sprejevi za zube se takođe mogu naneti na igračke za pse za trenutni svež dah uz minimalan napor. Sprej za zube za pse najbolje funkcioniše kada psi ne jedu pola sata pre i posle prskanja.

Igračke za žvakanje

Ako odgajate maltezera koji voli zabavu, on će voleti da se igra sa igračkom za žvakanje i svideće vam se kako ona uništava dosadu umesto vaših cipela. Kada želite da vaš maltezer bude zauzet i zabaviti, igračke za žvakanje su jedno od najboljih rešenja. Davanje maltezerima igračke za žvakanje zadovoljava njihove prirodne instinkte za žvakanjem, zaokuplja ih i pomaže u poboljšanju oralnog zdravlja. Maltezeri svih uzrasta istražuju svet kroz svoje zube. Za štence, glodanje prirodno smiruje bol pri nicanju zuba i održava odrasle pse mentalno stimulisane. Žvakanje je prirodan način da psi čiste zube jer stalno griženje struže plak sa zuba. Napravljene su od raznih materijala, od plastike, gume, najlona i sirove kože. Predlažemo da rotirate različite vrste igračaka za žvakanje kako biste zadržali interesovanje pasa. Ove igračke dolaze u različitim oblicima i veličinama tako da ćete sigurno pronaći nešto što će zainteresovati maltezera.

Redovno profesionalno veterinarsko čišćenje

Suštinski način da zaštitite oralno zdravlje vašeg maltezera je redovno profesionalno čišćenje kod veterinara. Veterinari su vešti u identifikaciji, prevenciji i lečenju bilo kakvih stomatoloških problema za koje otkriju da bi inače mogli proći neprimećeni. Većini pasa su potrebni oralni pregledi i čišćenje najmanje jednom godišnje kako bi veterinari mogli da provere rane znake upozorenja o ozbiljnim problemima. Možda će im biti potrebno češće čišćenje svakih šest meseci. Veterinari mogu da uklone plak ispod linije desni, gde četkice za zube ne mogu da dosegnu. Čišćenje zuba podrazumeva uzimanje rendgenskih snimaka kako bi se procenilo zdravlje vilice i korena zuba. Veterinari će ljuštiti i polirati zube kako bi uklonili plak i kamenac dok je vaš pas pod opštom anestezijom. Veterinari takođe mogu bezbedno da ispune ili izvade zube po potrebi. Iako je ovo najskuplja i dugotrajna opcija, preporučujemo da usmeni veterinarski pregled bude prioritet. Zubi vašeg psa će vam biti zahvalni za to!

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov