Kako sprečiti maltezera da skače po ljudima

U ovom tekstu pročitajte

Kako sprečiti maltezera da skače po ljudima

Skakanje na ljude je prirodno ponašanje maltezera. Psi se mogu pozdraviti licem u lice kada skaču, a još bolje, tako će privući pažnju. Međutim, sa ljudske tačke gledišta, skakanje psa je naporno i opasno. Odeća se može zaprljati blatnjavim šapama, takođe mogu ostati ogrebotine ili povrede ako pas skače na ljude. Učtivije je i daleko bezbednije naučiti svog maltezera da na odgovarajući način pozdravlja ljude.

Zašto se maltezeri pozdravljaju skakanjem

 

Psi ponavljaju ponašanja koja im donose nagrade. I malo je stvari za vašeg maltezera vrednije od vaše pažnje. Čak i negativne reakcije kao što je vikanje na vašeg psa ili odgurivanje i dalje su pažnja i mogu pojačati ponašanje vašeg maltezera. Za mnoge pse, odgurivanje je jednostavno deo igre.

Da biste eliminisali skakanje iz pozdravnog repertoara maltezera, morate eliminisati povezane nagrade. To znači da upravljate svojim psom kako ne bi imao priliku da skače dok ga ne naučite alternativnom i prikladnijem načinu da pozdravljaju ljude.

 

Kako naučiti maltezera drugačijem načinu pozdrava

 

Ako ignorišete svog psa kada skače, teoretski, njegovo ponašanje i skakanje bi na kraju trebalo da prestane. Na kraju krajeva, više ne dobija nagradu. Međutim, svaka osoba koju sretnete u svom domu ili na ulici neće znati ta pravila. I još gore, to je neverovatno frustrirajuće za vašeg maltezera. Treba ga naučiti šta da radi umesto toga.

Na vama je kako želite da vaš maltezer pozdravlja ljude. Možda jednostavno želite da sve četiri šape budu na podu, ili možda želite da vaš pas sedne ili legne. Ali zapamtite, morate im reći šta da rade, a ne samo šta da NE rade.

 

Kako naučiti maltezera da drži sve četiri šape na podu

Možete naučiti svog psa da drži sve četiri šape na podu kada pozdravlja ljude tako što ćete staviti poslastice na pod tokom pozdravljanja. Ideja je da sprečite svog psa da skoči tako što ćete ga nagraditi pre nego što i pomisli da odvoji šape od zemlje. Sledeći koraci će naučiti maltezera da drži četiri šape na podu:

  • Držite ga na povodcu, neka neko priđe vašem psu
  • Pre nego što osoba dođe do vašeg psa, bacite nekoliko poslastica na pod
  • Dok vaš pas jede sa poda, neka ga osoba pomazi i pozdravi
  • Pre nego što vaš pas završi sa jelom, neka se osoba odvoji od psa
  • Ponovite gore navedene korake, ali ovaj put produžite pozdrav, nastavljajući da bacate poslastice na pod sve vreme
  • Kada maltezer uspe da zadrži sve četiri noge na zemlji, pustite ga da pozdravi osobu pre nego što stavite prvu poslasticu na zemlju
  • Kako pas počinje da razume pravila, možete ga hraniti sve manje dok pozdrav ne bude jedina nagrada

Trik ove tehnike je u brzini sa poslasticama. Morate da predvidite skakanje maltezera i obezbedite poslastice pre nego što se to dogodi. Ako ste zakasnili i pas skoči, neka se osoba okrene i ode i prestanite da hranite psa. Vremenom će vaš pas shvatiti da sve četiri šape na podu privlače pažnju i poslastice, dok skakanje ne donosi ništa.

Kako sprečiti skakanje dok trenirate

Dok učite svog psa odgovarajućem ponašanju, morate da upravljate njegovim ponašanjem kako ne bi imali priliku da skaču. Na primer, ako maltezer sluša komandu „Idi na svoje mesto“, možete ga poslati na njegovo mesto kad god zazvoni zvono na vratima. Alternativno, možete postaviti kapiju na ulazu tako da vaš pas ne može doći do posetilaca. Stavljanje psa na povodac kad god stignu gosti takođe vam može pomoći da sprečite skakanje.

Još jedan trik za upravljanje je držanje igračaka i poslastica na ulaznim vratima. Možete baciti nagradu sa vrata da biste preokupirali maltezera dok vaš posetilac uđe. Ili vaš gost može koristiti poslasticu ili igračku da nagradi maltezera za pozdrav.

Može biti posebno teško sprečiti skakanje kada šetate maltezera. Ne možete očekivati da stranci znaju ili da se pridržavaju vaših pravila. Dok vaš pas ne nauči odgovarajuće pozdrave sa prijateljima i porodicom, izbegavajte pozdrave sa strancima. Umesto toga, privucite pažnju svog psa igračkom i pustite stranca da prođe. Kada je maltezer spreman da pokuša da pozdravi ljude na ulici, obavezno recite ljudima proceduru. Zamolite ih da ga ignorišu ako ne poštuje pravila.

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov