Kako da naučite štene maltezera osnovne komande

U ovom tekstu pročitajte

Kako da naučite štene maltezera osnovne komande

Kako bi ste naučili štene osnovne komande, moraće da znaju šta da očekuju. Ovo će učiniti da se osećaju sigurnim da ispune ciljeve postavljene u budućnosti.

Kako početi obuku za osnovne komande kod maltezera

Dresura za osnovne komande treba da bude zasnovana na pozitivnom pojačanju. Pozitivno pojačanje je proces davanja nagrade maltezeru da podstakne ponašanje koje želite i lakše nauči osnovne komande. Ideja nije da potkupite poslasticama, već da ga obučite koristeći nešto što vaš maltezer ceni.

Izbegavajte upotrebu kazni kao što su povlačenje povoca ili vikanje kada ga učite osnovne komanda. Kazna može dovesti do toga da maltezer postane zbunjen i nesiguran šta se od njega traži. Važno je zapamtiti da ne možemo očekivati da psi znaju ono što još nisu naučili – baš kao što ne biste očekivali da dvogodišnje dete zna kako da veže cipele. Strpljenje će pomoći štenetu da nauči kako da se ponaša i nauči osnovne komande.

Nagrada za osnovne komande u vidu poslastice može biti sve što vaš pas voli. Većina ljudi koristi male komade hrane „visoke vrednosti“ za poslastice za trening — nešto posebno, kao što je zamrznuta sušena jetra ili kupljene sitne poslastice. Raskošna pohvala ili prilika da se igra sa omiljenom igračkom takođe se mogu iskoristiti kao nagrada. Maltezeri se moraju naučiti da vole pohvale. Ako maltezeru date poslasticu dok izgovarate “Dobar pas!” srećnim glasom naučiće da je pohvala dobra stvar i da može biti nagrada. Neki maltezeri takođe uživaju u maženju. Hrana je često najpogodniji način za ohrabrivanje određenog ponašanja i osnovne komande.

Štenci mogu započeti vrlo jednostavnu obuku čim dođu kod vas, obično sa oko 8 nedelja starosti. Uvek održavajte trening kratke – samo pet do 10 minuta – i uvek završavajte pozitivno. Ako vaše štene ima problema sa učenjem novog ponašanja, završite sesiju tako što ćete proći kroz nešto što već zna i dati mu mnogo pohvala i veliku nagradu za uspeh. Ako vašem štenetu dosadi ili se frustrira, to će na kraju biti kontraproduktivno za učenje.

Kako da naučite maltezera da dođe kada ga pozovete

Osnovne komande, posebno komandu da dođe na poziv bi trebalo da započnete u mirnom delu i zatvorenom prostoru.

Sedite sa svojim štenetom i izgovorite njegovo ime ili reč „dođi“.

Svaki put kada kažete „dođi/ime“, dajte štenetu poslasticu. Ne moraju još ništa da rade! Samo ponovite reč i dajte poslasticu. Lako je!

Zatim stavite poslasticu na pod blizu vas. Čim štene pojede poslasticu na tlu, ponovo izgovorite njegovo ime. Kada pogleda gore, dajte mu još jednu poslasticu.

Ponovite ovo nekoliko puta dok ne počnete da bacate poslasticu malo dalje, a oni se mogu okrenuti prema vama kada izgovorite njihovo ime. Napomena: Izbegavajte ponavljanje imena vašeg šteneta; ako to prečesto govorite kada ne reaguju, olakšava im da to ignorišu. Umesto toga, približite se svom štenetu i vratite se na korak na kojem može biti uspešno da odgovori na svoje ime prvi put.

Kada se štene navikne i može se okrenuti prema vama, počnite da dodajete pokrete i činite igru zabavnijom! Bacite poslasticu na zemlju i napravite nekoliko brzih koraka dok dozivate ime svog šteneta. Trebalo bi da trči za vama jer im je potera zabavna!

Kada vas uhvate, dajte im mnogo pohvala, poslastica ili se igrajte sa igračkom za vuču. Dolazak kod vas trebalo bi da bude zabavan! Nastavite da gradite ove igre na većim udaljenostima i na drugim lokacijama. Kada trenirate napolju (uvek u bezbednom, ograđenom prostoru), možda će vam biti od pomoći da u početku držite štene na dugom povodcu.

Kada štene dođe, ne pružajte ruku da ga zgrabite. Ovo može biti zbunjujuće ili zastrašujuće za neke pse i da uspori učenje ove osnovne komande. Ako je vaše štene maltezera plašljivo, kleknite i suočite se sa njim bočno i ponudite poslastice dok posežete za ogrlicom.

Nikada ne zovite svog psa da ga kaznite! Ovo će ih samo naučiti da ste nepredvidivi i da je dobra ideja da vas izbegavaju. Uvek dobro nagradite svog maltezera što se odazvao na svoje ime, čak i ako je bio spreman na nestašluk!

Kako naučiti maltezera da pravilno šeta pored vas

Osnovne komande su veoma bitne, posebno komanda da maltezer šeta pravilno dok vi labavo držite povodac. Obuka štenaca može biti malo opuštenija, sa ciljem da pristojno hodaju na labavom povodcu bez povlačenja.

Koji god znak da odaberete, budite dosledni i uvek koristite istu reč i ovo važi za sve osnovne komande. Da li vaše štene hoda na vašoj levoj ili desnoj strani zavisi u potpunosti od vas. Ali budite dosledni u tome gde ih želite, kako se ne bi zbunili i naučili da šetaju cik-cak pred vama.

Prvo, uverite se da je štenetu udobno na povocu. Ovo im se u početku može činiti čudno, a neki štenci mogu da grizu povodac. Svaki put dajte svom štenetu poslastice dok stavljate povodac.

Zatim stanite pored šteneta sa povodcem i dajte mu nekoliko poslastica zaredom da stoji ili sedi pored vaše noge.
Napravite korak napred i ohrabrite ga da sledi tako što ćete mu dati još jednu poslasticu. Nastavite da dajete poslastice štenetu dok hodate napred.

Kada trči ispred vas, jednostavno se okrenite u suprotnom smeru, pozovite ga k sebi i nagradite ga kada sedne. Zatim nastavite. Postepeno počnite da dajete poslastice dalje (sa svakog koraka na svaki drugi korak, svaki treći korak, itd.).

Na kraju, maltezer će rado hodati uz vas kad god je na povodcu. Ostavite psu dovoljno vremena da njuši i „miriše ruže“ u vašim šetnjama. Kada ste mu dali dovoljno vremena da njuška, dajte znak „Idemo!“ srećnim glasom i nagradite ga što se vratio na položaj i hoda sa vama.

Kako naučiti maltezrea da sedne

Postoje različite metode za osnovne komande, kada želite da naučite štene da sedne postoje dve opcije.

Prvi metod se zove hvatanje.

Stanite ispred šteneta držeći hranu za pse ili poslastice. Sačekajte da sedne, zatim recite „da“ i dajte mu poslasticu.

Zatim zakoračite unazad ili u stranu kako biste ga ohrabrili da stane i sedne. Dajte još jednu poslasticu čim sedne. Nakon nekoliko ponavljanja, možete početi da govorite „sedi“ tačno kada počne da seda.

Sledeća opcija se zove privlačenje.

Spustite se ispred šteneta, držeći poslasticu kao mamac.
Stavite poslasticu tačno ispred nosa šteneta, a zatim polako podignite hranu iznad njiegove glave. Verovatno će sedati dok podiže glavu da dohvati poslasticu.

Dozvolite mu da pojede poslasticu kada im zadnjica dodirne tlo.
Ponovite jedan ili dva puta sa poslasticom, zatim uklonite hranu i koristite samo praznu ruku, ali nastavite da nagrađujete štene nakon što sedne.

Kada shvati znak rukom da sedne, možete početi da govorite „sedi“ neposredno pre nego što date znak rukom.
Nikada nemojte fizički stavljati svoje štene u sedeći položaj; ovo može biti zbunjujuće ili uznemirujuće za neke pse.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov