Šum na srcu kod maltezera: saveti i nega

U ovom tekstu pročitajte

Šum na srcu kod maltezera saveti i nega

Pročitajte kako da pratite znake maltezera koji ima šum na srcu.

Dilatirana kardiomiopatija (šum na srcu) je bolest koja pogađa srčani mišić. Dilatacija srca najčešće pogađa pse srednjih do velikih rasa, kao što su dobermani, bokseri, irski seteri, nemački ovčari, doge, ali može da se desi i kod manjih rasa kao što su maltezeri.

Šum na srcu karakterišu dve faze, duga i „tiha“ pretklinička faza u kojoj će pas izgledati normalno i zdravo, a zatim kraća klinička faza, odnosno srčana insuficijencija, kada je pas bolestan ili može iznenada umrijeti. Pretklinička faza je važna jer, iako vaš ljubimac može izgledati zdravo, promene srčanih oboljenja su već počele i vreme je za početak lečenja.

Kod dilatacije srca, srčani mišić postepeno postaje oslabljen i fleksibilan. Srce se povećava i rasteže i postaje veoma neefikasno u pumpanju krvi po telu. Pošto je sposobnost srca da pumpa oštećena, cirkulacija je takođe oštećena.

Maltezer koji ima šum na srcu često može da živi sa problemom neko vreme, jer telo prirodno vrši prilagođavanja da bi se nosilo sa promenama. Međutim, u nekom trenutku, bolest prevazilazi sposobnost tela da se prilagodi, a maltezer će postati loše i počeće da pokazuje znake srčane insuficijencije.

Kako veterinar dijagnostikuje šum na srcu?

Kada veterinar pregleda vašeg maltezera, može pronaći znake koji se odnose na srčanu bolest i/ili šum na srcu. Slušanje srca vašeg maltezera stetoskopom će omogućiti veterinaru da uhvati šum ako je prisutan. Brzina i ritam srca se takođe mogu proceniti pomoću stetoskopa. Veterinar takođe može otkriti oštre zvukove kada sluša pluća. Veterinar takođe može primetiti druge znakove da srce vašeg psa ne radi dobro, kao što su tečnost u stomaku i loš puls. Redovne veterinarske posete su veoma važne za rano otkrivanje srčanih oboljenja ili za praćenje lečenja maltezera sa srčanim oboljenjima. Veterinar može preporučiti dalje testove kako bi se utvrdio uzrok ovih abnormalnosti.

Testovi za šum na srcu

Ovi testovi mogu uključivati:

Testovi krvi mogu se preporučiti da bi se proverilo zdravlje vašeg maltezera, da bi se videlo da li su pogodni za lekove i da bi se proverilo da li je ostatak njihovog tela zdrav. U krvi postoje i specifični markeri u vezi sa srcem koji se često koriste za skrining na šum na srcu.

Rendgenski snimci su veoma korisni za procenu srca i pluća vašeg psa. Obično kada srce ima problema, ono će postati veće i tečnost se može nakupiti u plućima. Oba se mogu otkriti rendgenskim zracima.

Ehokardiogram je ultrazvučni pregled srca. To je jedna od najtačnijih metoda dijagnostikovanja srčanih bolesti i može se koristiti za procenu srca dok je u akciji. Srčani zidovi, komore, zalisci i krvni sudovi se mogu precizno posmatrati.

Redovne veterinarske posete su veoma važne za rano otkrivanje srčanih bolesti ili za praćenje lečenja šuma na ​​srcu psa. Elektrokardiogrami (EKG) mogu snimiti električnu aktivnost srca i mogu se koristiti za dijagnosticiranje problema ritma.

Kako pomoći maltezeru koji ima šum na srcu

Vežbanje

Smatra se da je redovna blaga do umerena vežba korisna za pse koji imaju samo blage znake srčanih bolesti. Međutim, ako vaš maltezer izgleda umorno, prestanite da vežbate i dozvolite mu da se odmori. Veoma je važno da potražite savet veterinara o tome da li je vežba pogodna za vašeg psa i na kom nivou. Obratite se veterinaru ako se vaš ljubimac sruši ili izgleda veoma slab tokom aktivnosti.

Praćenje

Godišnji skrining se obično preporučuje za maltezere pod rizikom. U zavisnosti od rezultata testova, veterinar može predložiti režim lečenja ili ponovo testirati po potrebi. Veterinar može predložiti da nadgledate određene aspekte zdravlja vašeg maltezera kako biste bolje razumeli kako se njegovo srce nosi. Postoje dva glavna načina na koje možete pratiti stanje srca vašeg psa kod kuće: 1. Pratite brzinu disanja vašeg maltezera u snu. 2. Vodite dnevnik njihove aktivnosti, apetita i ponašanja. Obe ove metode praćenja zdravlja vašeg maltezera mogu pomoći vašem veterinaru da razume kako njihovo stanje napreduje.

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov