Toplotni udar kod maltezera

U ovom tekstu pročitajte

Toplotni udar kod maltezera

Toplotni udar se dešava kada vaš maltezer ne može da se rashladi od viška toplote, što dovodi do toga da telo dostigne opasne temperature. Povećanje telesne temperature od samo jednog stepena može biti dovoljno da ubije!

Šta je toplotni udar?

Toplotni udar se dešava kada vaš maltezer ne može da se rashladi kada ima višak toplote, što dovodi do toga da telo dostigne opasne temperature. Povećanje telesne temperature od samo jednog stepena može biti dovoljno da ubije!

Toplotni udar može da se desi kada je maltezer u okruženju koje je previše vruće ili vlažno, posebno ako vaš maltezer trči ili se igra. Ovo može uključivati, ali nije ograničeno na: vruć dan, boravak u toploj prostoriji (naročito zimski vrtovi mogu vrlo brzo postati smrtonosno vrući, čak i tokom hladnih, ali sunčanih dana) i ostavljanje u automobilu.

Neki od znakova mogu uključivati dahtanje, slinjenje, groznicu, povraćanje i kolaps.

Mogu li psi dobiti opekotine od sunca?

Kao i kod ljudi, opekotine od sunca mogu dovesti do raka kože kod pasa. Nažalost, razvoj raka često zahteva operaciju i lečenje kako bi se uklonilo zahvaćeno područje. Rano otkrivanje je ključno za upravljanje rakom kože – pažljivo pratite promene na koži vašeg maltezera. Ako primetite bilo kakve promene, obratite se svom veterinaru što je pre moguće.

Možete pomoći da smanjite rizik od opekotina od sunca kod vašeg psa na dva načina:

Držite ih unutra tokom sunčanih dana ili ih držite u senci. Ako bi vaša koža izgorela, izgorela bi i njihova. Držanje podalje od direktnog sunca smanjuje rizik od opekotina od sunca.

Nanesite kremu za sunčanje pogodnu za pse. Baš kao i mi, psi mogu koristiti zaštitnu kremu za sunčanje kako bi zaštitili kožu od oštećenja od sunca. Nanesite kremu posebno na nos i uši, ali svuda gde je krzno tanko treba zaštitu. Posebno za plivače, ne zaboravite da vašeg maltezera često ponovo namažete.

Šta da radite ako je vaš maltezer previše vruć?

Ako sumnjate da je vaš ljubimac previše vruć, nemojte čekati. Uvek reagujte odmah, jer toplotni udar može brzo da postane hitan slučaj.

Odvedite svog ljubimca na neko hladnije mesto i, ako je moguće, istuširajte ga hladnom vodom. Hladna, a ne ledena, veoma je važno, tako da nemojte koristiti ledenu vodu – voda koja je previše hladna će zapravo izazvati zatezanje krvnih sudova na površini kože, što otežava da toplota napusti telo. Hladna voda će pomoći da se toplota najbrže rasprši, a kućnog ljubimca možete:

  • Poprskati vodom
  • Sipajte na njih hladniju (ne ledenu) vodu
  • Rashladite ih fenom
  • Dajte im hladnu vodu za piće (ali ih ne prisiljavajte da je piju)
  • Takođe možete staviti hladne vlažne peškire, ali ih ne ostavljajte duže od nekoliko minuta jer će se brzo osušiti i ugrejati

Ako je vaš maltezer dobio toplotni udar, uvek ga treba odvesti najbližem veterinaru za pomoć, čak i ako su znaci blagi. Veterinar može proceniti bilo kakve komplikacije, pomoći u praćenju temperature (ne zaboravite, i kućni ljubimci mogu da se prehlade, tako da je važno da se uverite da ne rashladite svog ljubimca previše!), i primeniti bilo kakvu pomoćnu negu.

Maltezeri sa blagim toplotnim udarom često i dalje moraju da ostanu kod veterinara radi praćenja, ili ako je učinjena ozbiljnija šteta, može biti potrebna intenzivnija hospitalizacija na nekoliko dana.

Hidracija

U toplim danima morate mnogo češće da punite posudu za vodu vašeg maltezera. Dodajte nekoliko kockica leda u vodu da bude dodatno hladna i primamljiva. Takođe možete ostaviti ventilator na mestu gde vaš pas pije.

Uradite test vrućeg betona

Ako ne možete da držite ruku na vrućem pločniku duže od pet sekundi, prevruće je da bi vaš pas mogao hodati napolju. Ostavite šetnje za rano ujutro i kasno uveče kada je hladnije i obavezno spakujte flašu vode kako bi vaš maltezer povremeno mogao da pije. Ako ste zabrinuti za svog ljubimca na vrućini, kontaktirajte svoju lokalnu ordinaciju što je pre moguće.

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov