Zašto je maltezeru potrebna rutina u svakoj fazi života?

U ovom tekstu pročitajte

Zašto je maltezeru potrebna rutina u svakoj fazi života

Psi napreduju zbog doslednosti i imaju koristi od toga što znaju šta mogu da očekuju. Rutina može podržati svaki aspekt vašeg odnosa sa psom, od kućne obuke, negovanja do sprečavanja nekih izazova u ponašanju i povećanja samopouzdanja maltezera.

Rutina za štenad maltezera

Uvođenje šteneta u redovnu rutinu za spavanje, jelo, povodac i obuku za nuždu je ključno. Rutina može pomoći štenetu maltezera da se prilagodi novom domou i porodici. Dajte im priliku da izađu napolje i na nošu nakon što jedu, probude se iz dremke i igraju se.

Rutina za odrasle maltezere

Rutina može ojačati prethodno naučene veštine kod odraslih maltezera i pomoći im da nauče nova ponašanja. Promene — poput putovanja, selidbe, novih veza ili dolaska članova porodice u kuću — deo su života. Ali rutina zasnovana na vežbanju, obogaćivanju, obuci i negovanju može omogućiti maltezerima da budu sigurniji i udobniji.

Rutina za starijeg maltezera

Stariji psi mogu postati zbunjeni ili dezorijentisani, čak i na poznatim mestima. Za starije kućne ljubimce, posedovanje i održavanje rutine može biti od pomoći u smanjenju anksioznosti.

Stariji maltezeri takođe mogu i vole da uče nove trikove. Kako je bezbedno i prikladno, pokušajte da održavate što je moguće više rutina za obuku, vežbe i obogaćivanje vašeg psa. Rutine takođe mogu pomoći u sprečavanju regresije kada je u pitanju nužda, tako da obavezno uključite redovne i dodatne pauze za nuždu u rutinu vašeg starijeg maltezera.

Rutina kod maltezera – saveti

 

Budite fleksibilni

Previše kruta rutina može biti kontraproduktivna i dovesti do anksioznosti kod vas i vašeg ljubimca. Na primer, ako uvek hranite svog maltezera u isto vreme, vaš ljubimac će postati nervozan ako iznenada odlučite da preskočite obrok. Umesto da gradite rutinu u određeno vreme, dajte prioritet stvaranju doslednosti oko treninga ili dresure vašeg ljubimca i gde vaš maltezer jede svoje obroke. Ovo može pomoći u podršci kućnim ljubimcima, a da ih ne učini strogo zavisnim od tačne blagovremenosti.

Uspostavite jasna očekivanja

Ključni deo rutine za vašeg maltezera je stvaranje jasnih očekivanja i izbegavanje kontradiktornih pravila. Ako ne želite da vaš maltezer bude na nameštaju, uvek to sprovodite. Kućni ljubimci će se zbuniti ako jedan član domaćinstva pusti psa da spava na krevetu, a onda neko drugi bude frustriran psom jer je na nameštaju. Kada kreirate rutinu za svog maltezera, uverite se da je u skladu sa svim članovima porodice.

Dresura i trening

Čak i ako nemate nameru da se bavite sportom, ipak je važno da osnovne veštine treninga ugradite u svoju rutinu. Obavezno uspostavite i održavajte rutinu dresure; maltezeru vole da uče i napreduju u prilikama da vežbaju znakove i uče nove. Ako vodite svog maltezera na treninge jednom nedeljno, obavezno vežbajte i kod kuće između sesija. Čak i samo nekoliko minuta svakog dana može napraviti ogromnu razliku u učenju i zadržavanju znanja.

Rutine za negu

Svim psima, bez obzira na rasu, potrebna je redovna briga. Odvojeno od nege dlake, poželećete da redovno čistite uši svog maltezera (proveravajte sa veterinarom koliko je često prikladno), sečete nokte svake nedelje i redovno perete zube. Rutine četkanja i kupanja će zavisiti od aktivnosti maltezera.

Maltezerima je potrebno svakodnevno četkanje, a ukoliko je ošišan može se češljati svake nedelje ili jednom u nekoliko nedelja da bi se uklonila mrtva dlaka i ostaci. Međutim, ako rutinu nege učinite redovnim delom vaše nedelje, bićete svesni zdravlja i stanja vašeg ljubimca; takođe će omogućiti životinjama da postanu ugodnije za život u stanu ili kući.

Sprečavanje problema sa ponašanjem

Mnogi vlasnici se sada suočavaju sa činjenicom da njihovim maltezerima nije udobno da budu sami kod kuće. Ako ste u penziji ili radite od kuće, dobra je ideja da dodate vreme nasamo u rutinu vašeg maltezera. Svakodnevno ili svakih nekoliko dana odvojite vreme da izađete iz kuće, čak i ako je samo da obavite neki zadatak ili uzmete kafu. Ovo može smanjiti ukupni nivo anksioznosti kućnih ljubimaca zbog vašeg odlaska, jer to neće biti novo iskustvo.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov