Zašto maltezer šepa?

U ovom tekstu pročitajte

Zašto maltezer šepa

Kao i mi, razloga zašto maltezer šepa može biti mnogo. Za razliku od nas, maltezeri nam rečima ne mogu reći šta se dogodilo ili gde boli, zbog čega je teško da shvatimo zašto pas šepa.

Vaš najvredniji resurs za utvrđivanje zašto vaš maltezer šepa je veterinar. Međutim, pre nego što pozovemo da zakažemo pregled, većina nas želi da sazna nešto o uobičajenim uzrocima šepanja kod pasa, šta očekivati od posete veterinaru i kada je maltezer koji šepa veterinarski hitan slučaj.

Zašto maltezer šepa: postepena pojava nasram iznenadnog šepanja

Postoje dva tipa zašto maltezer šepa: postepeni i iznenadni. Postepeni početak šepanja se dešava polako tokom vremena. Iznenadno šepanje se dešava brzo, kao što ime govori, obično nakon povrede ili traume. Znajući da li je šešanje maltezera iznenadno ili postepeno, može pomoći veterinaru da suzi moguće uzroke šepanja maltezera i može vam pomoći da utvrdite da li je šepanje vašeg psa hitan veterinarski slučaj.

Generalno, postepeni početak šepanja kod maltezera je uzrokovan osnovnim, hroničnim ili degenerativnim stanjem, kao što je osteoartritis ili displazija. S druge strane, iznenadni početak obično je uzrokovan povredom ili traumom.

Samo zato što vaš maltezer šepa vrlo malo ili je to došlo postepeno ne znači da treba da odložite pregled. Neki uzroci postepenog šepanja, kao što su rak kostiju ili displazija kuka, mogu se efikasnije lečiti ako se uhvate ranije.

Kada pozvati veterinara ako vaš maltezer šepa?

Uopšteno govoreći, obično je bolje igrati na sigurno i pozvati veterinara zbog šepanja psa ako traje više od nekoliko minuta. Ali kao i kod ljudi, čini se da psi imaju sposobnost da budu povređeni van uobičajenog radnog vremena doktora. Pa kako da znate kada šepanje vašeg psa može da sačeka do sledećeg jutra i kada treba da požurite veterinaru za hitne slučajeve?

Postepeni početak šepanja ili iznenadni početak koji ne smeta previše vašem maltezeru obično može da sačeka nekoliko sati, au nekim slučajevima može čak i da se reši sam od sebe tokom perioda čekanja. U drugim slučajevima, međutim, vaš maltezer ne može da čeka.

Slomljene kosti ili iščašeni zglobovi zahtevaju hitnu negu, a oštećenje nerva može biti znak ozbiljnijeg neurološkog stanja ili povrede kičme. Morate odmah odvesti svog maltezera u veterinarsku hitnu pomoć ako vaš maletzer pokaže bilo koji od sledećih znakova:

  • Viseći ud (iščašenje)
  • Otok
  • Vruć ud ili temperatura
  • Očigledan prelom

Uobičajeni razlozi zašto maltezer šepa

Ako maltezer šepa, svakako je najbolje da veterinar utvrdi zašto, a mogući su uzroci, od hroničnih stanja do traume. Ovi uzroci se mogu podeliti u nekoliko kategorija.

Povreda šape

Ako ste ikada zgazili na parče stakla, onda znate kakav je osećaj imati nešto oštro zaglavljeno u stopalu. Strano telo, poput stakla, eksera, štapova, trnja, biljnih materija ili bilo čega drugog što ne bi trebalo da bude u šapi vašeg maltezera, boli. Ovo čini da je hodanje neprijatno i može dovesti do infekcije. Ubodi ili ujedi insekata i životinja takođe mogu izazvati osetljivost i šepanje, kao i razderotine, slomljene nokte na šapama, opekotine, promrzline i modrice. Znak da se vašem maltezeru nešto zaglavilo u šapi je da će neprestano lizati šapu.

Bolest zglobova

Neka stanja uzrokuju postepeno habanje zglobova i mišićno-skeletnog sistema. Ovo dovodi do psa koji šepa. Osteoartritis, displazija kuka, displazija lakta, luksacija patele, bolest ligamenata, bolest intervertebralnog diska i disekani osteohondritis mogu izazvati šepanje na bilo koji od zahvaćenih udova. Infekcije poput lajmske bolesti takođe mogu izazvati bolove u zglobovima i dovesti do toga da maltezer šepa, što je samo još jedan razlog zašto je važno da vaš pas bude na efikasnoj preventivi protiv krpelja.

Ako je vašem maltezeru dijagnostikovan artritis ili pati od displazije, veterinar će najverovatnije preporučiti suplement za zglobove glukozamina i hondroitina. Suplementi za zglobove se često koriste kao rana intervencija i tokom progresije osteoartritisa jer su sigurni za dugotrajnu upotrebu kod većine pacijenata. Dok su istraživanja i dalje ograničena, suplementi za zglobove mogu pomoći u smanjenju simptoma osteoartritisa i displazije kuka.

Bolesti kostiju

Neke bolesti utiču na kosti u nogama maltezera i mogu uzrokovati da maltezer šepa. Mlađi psi, posebno štenci, mogu razviti stanja kao što su hipertrofična osteodistrofija i panosteitis, koji čine hodanje bolnim. Određeni karcinomi, kao što je osteosarkom, takođe utiču na kosti i zahtevaju brzu dijagnozu za najbolju prognozu.

Povreda ili trauma

Povrede i traume su najočigledniji odgovor na pitanje “zašto moj maltezer šepa?” Od saobraćajnih nesreća do sportskih povreda, naši psi su izloženi skoro isto toliko vrsta povreda kao i mi. Prelomi kostiju, uganuća, dislokacije, kidanje ligamenata, traume zglobova i povrede kičme mogu izazvati umereno do teško šepanje kod maltezera, a u nekim slučajevima pas možda uopšte neće moći da stavi težinu na zahvaćenu nogu. Pravilno kondicioniranje može pomoći u smanjenju rizika od nekih povreda, ali maltezeru koji šepa treba dati dosta odmora dok se ne identifikuje i leči uzrok.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov