Alopecija kod maltezera

U ovom tekstu pročitajte

Alopecija kod maltezera

Ako ste zabrinuti da je linjanje vašeg maltezera malo preterano ili abnormalno, možda biste želeli da ispitate da li ima stanje poznato kao alopecija.

Linjanje se dešava često, to je činjenica. Uvek možete računati na to da će vaš ljubimac izgubiti malo dlake kada dođe proleće ili rana jese i psi skinu svoje sezonske kapute. Faktori životne sredine kao što su temperatura, ishrana i stres takođe mogu uticati na gubitak dlake kod pasa.

Ali dok se gubljenje dlake javlja redovno i tokom ciklusa rasta dlake kod psa, kao i proređena dlaka sa blagim do jakim svrabom i ćelavim mrljama – takođe poznata kao alopecija – nije.

Maltezeri i alopecija

Alopecija, inače poznata kao abnormalni gubitak dlake ili ćelavost, je nemogućnost redovnog rasta dlake ili kada dlaka opada delimično ili u potpunosti preko celog tela psa. Javlja se kada telo napadne sopstvene folikule dlake, što dovodi do opadanja dlake i linjanja. Obično postoji uzorak ćelavosti i ona će se ili raširiti ili izgledati simetrično. Alopecija takođe pogađa i ljude i pse.

Neki napadi alopecije su privremeni i poboljšavaju se lečenjem, dok su drugi trajni. Iako ćelave mrlje na koži nisu lepe za gledanje, alopecija nije opasna po život, a maltezeri mogu da žive svakodnevnim životom sa ili bez cele dlake. Međutim, poželećete da uradite nešto kako biste bili sigurni da svrab nije neprijatan za vašeg maltezera.

Pored delova kože bez dlake i prekomernog lizanja, grebanja i linjanja, drugi znaci alopecije uključuju:

  • Gubitak dlake duž bokova i butina psa
  • Potamnela koža ili promena boje kože
  • Suva, hrapava koža
  • Crvena, upaljena koža koja može izgledati zadebljana ili krvariti
  • Perut ili perutava koža
  • Crvene mrlje na koži sa ili bez pustula (bubuljica).

Alopecija – zašto je psi dobijaju?

Kada se maltezer stalno češe bez prestanka, to izaziva stres i anksioznost kod psa i vlasnika. Da stvar bude još gora, čupanje kože kako bi se ublažila nelagodnost može da traumira i stvori rane na koži vašeg maltezera. Da biste doneli olakšanje i/ili ublažili stanje, moraćete da utvrdite osnovni uzrok.

Postoji mnogo razloga zašto maltezer razvija ovo iritantno stanje kože, uključujući nasledstvo ili hormonske probleme. Većina se leči ili može upravljati. Obično dovodi do stanjivanja dlake psa, ali ne izaziva prekomerni svrab.

Maltezer može dobiti alopeciju od parazitske infestacije buva, vaški, komaraca ili grinja kao što su Demodek ili Sarcoptes. Ujedi pauka ili ubodi insekata takođe mogu izazvati mrlje bez dlake na koži. Osim toga, neadekvatna ishrana, alergije na hranu ili prljavo, vruće ili vlažno okruženje koje je odgovorno za gljivičnu ili bakterijsku infekciju će izazvati lišaj ili alergije na koži. Primetićete da će maltezer neprestano lizati i grebati kako bi ublažio iritaciju.

Endokrine bolesti kao što su hipotireoza (nizak tiroidni hormon), Kušingova bolest (visok kortizol) ili reakcije na besnilo i injekcije kortikosteroida takođe mogu izazvati stanje alopecija. Pored toga, uspostavljena gljivična infekcija na koži slabi imuni sistem i uzrokuje probavne probleme, upalu i svrab. Nastalo grebanje dovodi do gubitka dlake.

Reakcije na vakcine protiv besnila i injekcije steroida, rak, izlaganje hemikalijama, opekotine i normalno starenje mogu dovesti do stanja zvanog alopecija. Iako postoji više razloga zašto pas može dobiti alopeciju, možete raditi sa svojim veterinarom da biste utvrdili konkretan uzrok.

Alopecija – dijagnostikovanje

U nekim slučajevima, gubitak dlake može signalizirati ozbiljno osnovno stanje. Odlazak kod veterinara će pomoći da se utvrdi problem. Veterinar može obaviti fizički pregled i pregledati folikule dlake maltezera na znake oštećenja. Možda ćete takođe morati da uradite testove krvi ili biopsije koji mogu potvrditi ili eliminisati medicinske uzroke.

Dijagnostički laboratorijski testovi sa brisom i kulturom kože mogu otkriti bilo koju bakterijsku, gljivičnu ili gljivičnu infekciju, dok struganje kože može isključiti parazite.

Neke vrste stanja alopecija se mogu sprečiti, dok druge ne mogu. Ako je genetika ili autoimuni poremećaj razlog za gubitak dlake, nema načina da se to spreči.

Takođe bi trebalo da preispitate trenutnu ishranu vašeg psa i pređete na dobro izbalansiranu ishranu jer će eliminisanje uobičajenih alergena u hrani poboljšati gubitak kose uzrokovan neadekvatnom ishranom.

Takođe postoji širok spektar lekova koji se izdaju na recept za lečenje ponavljanja alopecije. To uključuje antibiotike, antihistaminike, antimikotike i steroide. Veterinar će odrediti najbolji tretman za vašeg ljubimca.

 


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov