Ankilostomi kod maltezera

U ovom tekstu pročitajte

Ankilostomi kod maltezera

Srećom, iako ne možete sprečiti da vaš maltezer bude izložen ankilostomima, postoji mnogo opcija za sprečavanje razvoja zaraze.

Ankilostomi su crevni crvi koji sisaju krv. Mali i teško uočljivi, u dovoljno velikom broju mogu sisati dovoljno krvi da izazovu ozbiljnu anemiju, posebno kod štenaca. Infekcija ankilostoma je retka na našim prostorima.

Šta su ankilostomi?

Ankilostomi su mala vrsta okruglih glista koji mogu da narastu do 16 mm u dužinu. Međutim, uprkos svojoj maloj veličini, oni i dalje mogu izazvati probleme kod maltezera. Koristeći oštre čeljusti, ankilostomi se zakače za unutrašnju stranu zida tankog creva i tamo se hrane krvlju iz malih sudova.

Na našim prostorima postoje dve vrste ankilostoma; češća od ove dve je Uncinaria stenocephala, koja retko izaziva bilo kakve znake infekcije. Manje uobičajene su vrste Ancilostoma koje su sposobne da izazovu teže bolesti. Obe takođe mogu da zaraze lisice.

Ankilostomi imaju veoma sličan životni ciklus kao okrugli crv tokocara canis, krećući se po telu i u pluća da sazre pre nego što ponovo uđu u creva. Za razliku od drugih vrsta glista, ovi crvi takođe mogu ući u telo kroz kožu, obično u slučajevima kada su pseće noge često vlažne, kao što su psi u odgajivačnici. U ovim slučajevima larve retko ulaze duboko u telo i obično se pokazuju samo kao upala kože.

Kako maltezeri mogu dobiti ankilostome?

Maltezeri mogu pokupiti ankilostome iz nekoliko izvora:

Od njihove majke. Ankilostomi se mogu preneti sa majke na štenad ili preko placente pre rođenja, ili preko mleka.

Gutanje larvi ankilostoma sa tla. Ove larve su obično prisutne zbog fekalne kontaminacije, od drugih pasa ili od lisica.

Kroz kožu, obično oko stopala.

Koji su simptomi?

Simptomi crevne infekcije mogu uključivati:

Dijareja, moguće sa tamnim izmetom
Blede desni
Odustajanje od hrane
Umor
Kod mladih štenaca velika infestacija može dovesti do smrti.

Ankilostomi mogu izazvati znakove crvne infekcije kroz kožu:

Otečeni jastučići
Svrab
Crvene mrlje na koži
Gubitak kose u tom području
Zadebljanje kože

Ako vaš maltezer ima bilo koji od ovih znakova, trebalo bi da zakažete pregled kod veterinara.

Kako se sprečavaju ankilostomi?

Srećom, iako ne možete sprečiti da vaš pas bude izložen ankilostomima, postoji mnogo opcija za sprečavanje razvoja zaraze.

Redovni tretmani protiv crva. Tretmani protiv crva obično dolaze u obliku tableta ili “spot-on”, i mogu upravljati nizom parazita, uključujući ankilostome. Najbolji protokol za parazite kod maltezera zavisiće od vas, vašeg psa, vašeg načina života, pa čak i sezone, a vaš veterinar vam može pomoći da odlučite koji režim najbolje odgovara. Bez obzira na to da li se odlučite za lečenje crva kod vašeg maltezera, obavezno razgovarajte sa veterinarom o najboljim antiparazitskim sredstvima u ponudi, jer mnogi tretmani bez recepta imaju slabu efikasnost.

Očistite za svojim psom. Ovo će pomoći u sprečavanju daljeg širenja ankilostomasa.

Pobrinite se da sprečite gliste kod trudne ili dojeće ženke jer će to pomoći u sprečavanju zaraze štenaca.

Ako su psi smešteni napolju, redovno proveravajte njihove šape da li ima znakova iritacije.

Šta ako primetite znake ankilostoma kod maltezera?

Ako mislite da vaš maltezer možda ima infekciju ankilostoma, najbolje je da odete kod veterinara. Oni mogu da urade potpuni fizički pregled i pregledaju vašeg psa od nosa do repa! Ako postoji rizik da vaš pas ima gliste, veterinar će propisati tretman protiv glista koji je pogodan za vašeg ljubimca, koji bi trebalo da eliminiše crve.

U ozbiljnim slučajevima vaš veterinar će možda morati da da drugi pomoćni tretman. Oni vam takođe mogu pomoći da napravite plan za prevenciju crva u budućnosti, kako biste bili sigurni da vaš pas ostane zaštićen. Ako postoji bilo kakva sumnja, veterinar može preporučiti test fekalija. Ovo će naći dokaze o crvima, kao što su jaja ili segmenti, a takođe može tražiti bakterije u fecesu.

————————————————————————————————————————————————————-

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov