Kako izgleda ujed buve na maltezeru?

U ovom tekstu pročitajte

Kako izgleda ujed buve na maltezeru?

Maltezer koji se konstantrno češe izaziva košmarne slike buva koje skaču svuda – posebno na naš nameštaj, krevete i tepihe. Ujed buve je glavni osumnjičeni ako se vaš maltezer češe bez ikakvog očiglednog razloga, ali pre nego što okrivite buve za nelagodnost vašeg psa, morate malo više da istražite.

Najbolji način da saznate da li vaš maltezer ima buve je da potražite simptome ujeda buva kod pasa.

Šta su buve?

Buve su mali paraziti koji se hrane krvlju svojih domaćina. U svetu postoji preko 2.200 vrsta buva, ali buva koja najčešće napada pse nije pseća buva, koja je relativno retka, već mačja buva, naučno poznata kao Ctenocephalides felis.

Iako može izgledati pomalo ironično da su buve koje smetaju vašem maltezeru „mačje buve“, poznato je da ova vrsta buva napada više od 50 različitih sisara i ptica širom sveta. U Evropi više vole pse, mačke, vukove, lisice, rakune, oposume, tvorove i domaće zečeve. Široko rasprostranjena paleta buva daje vašem maltezeru obilje mogućnosti da ih pokupi tokom svog dana.

Koji su simptomi ujeda buve kod maltezera?

Dakle, kako izgledaju ugrizi buva? Buva ostavlja sitne, crvene, podignute tačke na koži vašeg psa. Obično su manji od ujeda drugih insekata, iako se mogu upaliti nakon ogrebotina psa. Neki maltezeri imaju jaču reakciju na ujede buva od drugih, što stvara mnogo veću crvenu površinu.

Ujedi buva su mnogo očigledniji na ljudima, jer nemamo guste slojeve krzna. Na ljudima ujedi buva izgledaju kao male crvene tačke. Međutim, ako imate ujed buve, verovatno se nećete previše brinuti o tome kako izgleda – više ćete biti zabrinuti koliko vas svrbi.

Evo nekih simptoma ujeda buva kod pasa koje treba tražiti:

Jako grebanje i svrab
Grickanje i žvakanje kože
Gubitak dlake
Kraste
Crvena, iritirana koža

Problem sa identifikacijom buva samo na osnovu ugriza je u tome što ne možemo uvek da vidimo ujede buva na psima. Zbog toga je važno znati ostale znakove buva kod maltezera.

Drugi znaci buve kod maltezera?

Pored simptoma ujeda buva, najbolji način da utvrdite da li vaš maltezer ima buve je da potražite njih ili njihov izmet.

Buva voli da napadne vrat, uši, donji deo leđa, stomak i bazu repa kod maltezera. Ovi sićušni paraziti imaju otprilike 1 do 3 milimetra u dužini, ali njihova tamno smeđa ili crna tela relativno se lako vide kako se kreću, posebno na svetlijoj dlaki ili koži maltezera.

Ako ne uhvatite buvu dok je aktivna, uvek možete potražiti najočigledniji znak buva – njihov izmet. Izmet buva izgleda kao mrlje bibera razbacane po zaraženom delu tela vašeg maltezera. Ove mrlje su zapravo osušena krv, a ako ih stavite na vlažni papirni peškir, one će se promeniti iz crne u smeđe, a zatim u crvene kako se krv rehidrira.

Najbolji način za traženje buva i prljavštine od buva je češljanje vašeg maltezera češljem za buve. Ovi češljevi sa finim zupcima sakupljaju buvu i prljavštinu od buva, što vam olakšava da uočite dokaze aktivnosti buva na vašem ljubimcu.

Lečenje ujeda buva kod maltezera

Ako vaš maltezer ima iritantne ujede buva, prva stvar koju treba da uradite je da pozovete svog veterinara. Alergijski dermatitis na buve je veoma neprijatan za pse, a vaš veterinar će vam pomoći da kontrolišete simptome alergijskog dermatitisa na buve dok osmislite plan za uklanjanje buva. Čak i ako vaš maltezer nema alergijski dermatitis, najbolji način za lečenje ujeda buva je, naravno, da se oslobodite buva.

Razgovarajte sa svojim veterinarom o najboljem planu uklanjanja buva za vašeg psa i domaćinstvo. Može potrajati neko vreme dok svaka buva u vašem domu ne ugine, pa nemojte predugo čekati da reagujete. U međuvremenu, obeshrabrite svog psa da se popne na nameštaj, a posebno ga obeshrabrite da spava u vašem krevetu i uradite neka istraživanja o najboljim načinima da se rešite buva.

 


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov