Vaške kod maltezera

U ovom tekstu pročitajte

Vaške kod maltezera

Infestacije vaškama su češće kod mladih štenaca, bolesnih, slabo hranjenih ili starijih maltezera. Vaške kod maltezera žive na koži i hrane se žvakanjem ili sisanjem krvi. Vaške mogu da budu veoma neprijatne za vašeg psa i mogu da izazovu svrab, bol, pa čak i anemiju.

Šta su vaške?

Vaške su vrsta insekata bez krila, koji ceo život žive na koži životinja i mogu da prežive samo nekoliko dana u okruženju. Za razliku od mnogih drugih parazita, vaške su veoma specifične za domaćina, pa će inficirati samo određene vrste. Vaške kod maltezera mogu biti one koje žvaću kožu svog domaćina, ili vaške koje sisaju krv. Vaške kod maltezera takođe mogu preneti druge bolesti, kao i da budu neprijatne za inficiranu životinju.

Postoje dve vrste vaški koje mogu da zaraze vašeg maltezera:

Trichodecetes canis. Ovo su vaške koje grizu domaćina, nazivaju se i Trichodectes canis, nalaze se širom sveta. Vaške kod maltezera mogu biti veoma iritantne, kada su prisutne u velikom broju, ali mogu preneti i trakavu Dipilidium caninum. Ove vaške žive na skoro svim vrstama pasa, uključujući vukove, i vole da žive oko leđa, vrata i glave posebno.

Linognathus setosus. Ova uš se hrani krvlju obolelih pasa i nalazi se širom sveta. Dugačka samo 5-2,5 mm, ova krvopija može izazvati probleme kada je prisutna u velikom broju, jer posebno kod mladih, bolesnih ili neuhranjenih maltezera, njihove navike u ishrani mogu dovesti do anemije (nizak nivo u krvi).

Kako maltezer može dobiti vaške?

Infestacije vaškama su češće kod mladih štenadi, bolesnih, slabo hranjenih ili starijih životinja, a to je posebno tačno ako se drže u prenaseljenim ili nečistim uslovima. Srećom, infestacije nisu uobičajene kod čistih, zdravih kućnih ljubimaca, iako se mogu pojaviti.

Koji su znaci infekcije vaškama?

Infestacija vaškama, takođe nazvana “pedikuloza pasa”, može pokazati znakove uključujući:

Vidljive gnjide (jaja) na dlaci ili vidljive odrasle vaške
Gubitak dlake
Svrab i trljanje
Nemir
Rane na koži
Anemija

Veterinar može preporučiti kožne testove koji mogu tražiti parazite pomoću mikroskopa ako sumnjaju na vaške.

Ako vaš maltezer doživi bilo koji od ovih znakova, zakažite sastanak sa lokalnim veterinarom što je pre moguće.

Kako da izbegnete da maltezer dobije vaške?

Srećom, iako ne možete sprečiti da vaš maltezer bude izložen vaškama, možete sprečiti razvoj zaraze:

Redovni tretmani protiv parazita. Ovi tretmani obično dolaze u obliku ampula i mogu da kontrolišu niz parazita, uključujući vaške. Najbolji protokol za parazite za vašeg psa zavisiće od vas i vašeg psa, a veterinar vam može pomoći da odlučite koji režim najbolje odgovara za vas. Bez obzira na to da li odlučite da koristite tretmane protiv parazita kod svog psa, obavezno razgovarajte sa veterinarom o najboljim antiparazitskim sredstvima u ponudi, jer mnogi tretmani bez recepta imaju slabu efikasnost.

Uzimajući u obzir sve kućne ljubimce. Iako se vaške ne prenose između vrsta, ako imate više od jednog psa, uverite se da su svi vaši psi redovno tretirani od parazita.

Monitoring. Ako primetite bilo kakve promene na dlaci, koži ili ponašanju vašeg maltezera, uvek ih odnesite na pregled kod veterinara koji će moći da vam pomogne da kontrolišete bilo kakvu infestaciju vaški.

Nega. Redovno negovanje može pomoći da se rano otkriju bilo kakve promene na koži vašeg maltezera, što će pomoći u efikasnom i brzom lečenju.

Srećom, zdravi odrasli psi imaju mali rizik da se zaraze vaškama.

Šta da radite ako mislite da vaš maltezer ima vaške?

Ako mislite da vaš maltezer možda ima vaške, najbolje je da odete kod svog veterinara. Oni mogu da urade potpuni fizički pregled i pregledaju vašeg maltezera od nosa do repa! Ako postoji rizik da vaš pas ima vaške, vaš veterinar će vam propisati tretman pogodan za vašeg ljubimca, koji bi trebalo da eliminiše vaške kod maltezera. Oni takođe mogu da vam pomognu da napravite plan prevencije parazita za ubuduće, kako biste bili sigurni da će vaš maltezer ostati zaštićen, i razgovaraće sa vama o tome kako da očistite predmete poput posteljine kako biste sprečili ponovnu infekciju.

Ako postoji bilo kakva sumnja, vaš veterinar može preporučiti kožne testove. Oni će tražiti vaške kod maltezera, koje se lakše mogu identifikovati pod mikroskopom.

Šta je sa vašim zdravljem?

Pošto su vaške kod maltezera specifične za vrstu, malo je verovatno da će se pseće vaške preneti na ljude.

Proučite više informacija o zdravstvenom planu kompletne nege, koji obezbeđuje sve potrebe vašeg ljubimca za zaštitu od parazita sa veterinarom.

————————————————————————————————————————————————————-

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov