Demencija kod maltezera

U ovom tekstu pročitajte

Demencija kod maltezera

Demencija može pogoditi starije maltezere, poznata i kao sindrom kognitivne disfunkcije pasa. Smatra se da pogađa skoro trećinu pasa od 11 do 12 godina i preko dve trećine pasa starosti od 15 do 16 godina. Dakle, kako da znate šta je demencija kod maltezera, a šta samo starost i šta možete učiniti povodom toga?

Stariji maltezeri kod kojih se razvija demencija postepeno počinju da se ponašaju drugačije, kao zaboravljanje komandi, više spavanja tokom dana i mogu postati nemirni i glasni tokom noći.

Iako se demencija ne može izlečiti, postoje stvari koje možete učiniti da usporite njeno napredovanje. Što ranije to uhvatite, te intervencije mogu biti efikasnije.

Kako se dijagnostikuje demencija maltezera?

Ne postoji definitivan test za demenciju kod maltezera. Dijagnostikuje se traženjem promena u ponašanju i isključujući druge medicinske razloge za ove promene.

Koji su uobičajeni znaci demencije kod maltezera?

Veterinari koriste sledeću kontrolnu listu ponašanja:

-Prostorna ili vremenska dezorijentacija

Gube se na poznatim mestima, gledaju u prazno, ulaze i izlaze više puta.

-Društvene interakcije

Promenjeni odnosi, postaju privrženi, potrebiti, razdražljivi ili agresivni, ili pokazuju smanjeno pozdravno ponašanje.

-Ciklus spavanja i buđenja

Spavaju više tokom dana, nemirni su, laju ili cvile uzastopno tokom noći.

-Prljanje kuće

Idu u toalet u zatvorenom prostoru i ne traže da izađu napolje.

-Promene u nivoima aktivnosti

Besciljno hodanje, opsesivno lizanje ili manje entuzijazma za izlaske, igru ili jelo.

-Anksioznost

Ponašanje koje traži pažnju, anksioznost odvajanja ili strah od ljudi ili mesta koja poznaju.

-Učenje i pamćenje

Zaboravljaju prethodno naučeno ponašanje, manje je verovatno da će reagovati na komande ili se sporo prilagođavati promenama.

Ako vaš maltezer pokazuje bilo koji od gore navedenih simptoma, važno je napomenuti da ovi simptomi ne ukazuju nužno na demenciju psa. Oni mogu biti znaci druge moguće bolesti od koje vaš pas pati.

Zašto se dešava demencija kod maltezera?

Tačan uzrok demencije psa trenutno nije poznat. Međutim, bolest je često uzrokovana činjenicom da na funkciju mozga utiču fizičke i hemijske promene koje se javljaju u vezi sa procesom starenja. Ali kognitivni pad u vezi sa godinama nije jedino stanje koje uzrokuje demenciju kod pasa. Genetski faktori ili druge bolesti poput tumora na mozgu i traume mozga takođe mogu predisponirati životinju da razvije demenciju.

Kako da pomognete maltezeru koji ima demenciju?

Obezbedite mesta gde vaš pas može neometano da se odmara, vodite ga u kratke šetnje i imajte rutinu za spavanje, uključujući odlazak u toalet, kako biste mu pomogli da se smiri noću.

Pustite svog maltezera u baštu umesto da čekate da vas pita. Da biste lakše otklonili greške, stavite jastučiće za treniranje štenaca na strateška mesta u zatvorenom prostoru.

Spustite se do nivoa očiju vašeg maltezera i preuredite nameštaj kako biste sprečili da se dezorijentiše. Pratite ga kako biste osigurali da promene ne pogoršaju stvari.

Signali rukama i ukusne poslastice mogu pomoći psima da izvrše željenu akciju. Takođe možete razmisliti o obučavanju novih radnji kojima je lakše upravljati.

Kada izlazite napolje, koristite uski pojas sa kratkom linijom. Ako postoji dobra vidljivost, sa malim rizikom, produžite povodac i dajte im slobodu.

Maltezeri koji pokazuju simptome demencija mogu postati meta agresije drugih pasa, pa ih pratite kada se druže i odvojite ih od drugih pasa ako izađete.

Može li dijeta poboljšati simptome demencije kod maltezera?

Postoje dokazi da su dijete koje sadrže antioksidante i omega-3 masne kiseline korisne za starije pse uz redovne mere treninga ponašanja, kao što su kratke sesije dresure i društvene interakcije.

Da li bi dodaci ishrani mogli pomoći?

Suplementi koji sadrže trigliceride srednjeg lanca, antioksidante, esencijalne masne kiseline, vitamine i aminokiseline pokazali su u ispitivanjima pozitivne efekte na simptome povezane sa demencijom kod pasa.

Postoje li lekovi za demenciju?

Aktivni sastojak licenciranih lekova na recept je lek koji se zove selegilin hidrohlorid, koji povećava antioksidativnu aktivnost i smanjuje stvaranje slobodnih radikala. Studije su otkrile da su psi pokazali poboljšanja u ciklusu spavanja i buđenja, obuci za toalet i nivoima aktivnosti.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov