Gastroenteritis kod maltezera

U ovom tekstu pročitajte

Gastroenteritis kod maltezera

Kao vrsta, maltezeri imaju tendenciju da pate od gastroenteritisa relativno često, najverovatnije zato što mnogi od njih sakupljaju ili jedu stvari koje nisu dobre za njih.

Šta je gastroenteritis kod maltezera?

Gastroenteritis je simptom ili klinički znak, a ne bolest. To znači „upala gastrointestinalnog trakta“.

Ova upala varira u težini. Ako maltezer ima teži oblik, možda neće moći ništa da zadrži i može izgubiti tečnost i elektrolite (telesne soli) brže nego što ih može zameniti, što dovodi do dehidracije, kolapsa i drugih komplikacija.

Ponekad govorimo o “hemoragičnom gastroenteritisu” ili “HGE” kod maltezera. Ovo je vrsta u kojoj pas proizvodi dijareju, a ponekad i povraća, gde može da se pojavi krv. Krvarenje može izgledati kao da pas izbacuje kašastu masu, jer krv može sadržati ugruške. To je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu veterinarsku negu da bi maltezer imao dobre šanse za oporavak.

Uzroci gastroenteritisa kod maltezera

Gastroenteritis kod maltezera je nespecifičan simptom, što znači da može imati mnogo različitih uzroka. Neki uzroci gastroenteritisa kod maltezera prikazani su u nastavku:

Neprikladna hrana – Smeće iz kanti ili sa poda; žvakanje ili jedenje neprikladne hrane, životinjskih ostataka ili neprehrambenih predmeta.

Infektivni uzroci – Mogu se preneti direktno sa jednog psa na drugog, često kroz kontakt sa fekalijama zaraženih pasa, ili mogu ući u telo vašeg maltezera preko kontaminirane hrane ili vode.

Toksini – mogu se naći u biljnom materijalu, proizvodima za čišćenje ili baštenskim hemikalijama, na primer. Takođe ih mogu proizvesti mikroorganizmi, kao što su bakterije, i dovesti do kontaminacije namirnica. Povremeno, psi dobijaju pristup određenim, poznatim otrovima.

Druge bolesti – Neke bolesti i stanja mogu izazvati gastroenteritis, kao i druge simptome. Endokrina stanja (na primer, Addisonova bolest), bolest bubrega ili jetre, neke vrste raka i piometra (gde se materica ženskog psa puni inficiranim gnojem) svi imaju potencijal da izazovu gastroenteritis.

Lekovi – Gastroenteritis ponekad može biti neželjeni efekat upotrebe određenih lekova. Povremeno, lekovi koji se smatraju relativno sigurnim mogu izazvati gastroenteritis kod pojedinačnih pasa.

Događaji u abdomenu – Ponekad se strukture unutar tela psa pomeraju iz svog normalnog položaja i to može dovesti do gastroenteritisa i komplikacija opasnih po život.

Simptomi gastroenteritisa kod maltezera

Povraćanje – Ako su simptomi blagi, možete primetiti da vaš maltezerpovraća samo jednom ili dva puta i da možda ima blagu dijareju sledećeg dana. Suprotno tome, ako je vaš maltezer teže pogođen, može povraćati toliko da ne može da zadrži vodu, može povraćati na prazan stomak, može izazvati žutu ili zelenkastu žuč ili krvavu sluz ili pljuvačku i može izgledati veoma loše. Ako pas razvije hemoragični gastroenteritis, može povraćati dosta krvi.

Dijareja – Ako je dijareja vašeg maltezera blaga, sve što možete primetiti je da mora da ide u toalet češće nego obično i da će možda morati da ustaje tokom noći. Njihova fekalija može biti malo mekša nego što je inače i može biti čista sluz ili ponekad, imati sveže krvi na površini. U zavisnosti od toga koji deo creva je zahvaćen, vaš maltezer može izazvati obilan ili eksplozivan, vodenasti proliv. Opet, ovo može sadržati različite količine sveže krvi. Kod ozbiljnih infekcija, kao što je pseći parvovirus, mogu postojati male, beličaste, čvrste kvržice u dijareji. Ovo su mrlje crevne sluznice, koje su odumrle i oljuštene i prenete zajedno sa fekalijama.

Pored povraćanja i dijareje, možete čuti grkljanje ili škripanje iz stomaka vašeg psa. Ovi zvuci su borborigmi. Kod maltezera koji ima uznemiren stomak, može doći do pojačanog pokreta creva ili možda grčeva creva, a sadržaj creva može biti tečniji nego obično i pomešan sa gasovima. Kada se creva skupljaju, istiskuju sadržaj i ponekad možete čuti da se to dešava.

Bolan stomak – Maltezer sa gastroenteritisom će skoro sigurno imati osetljiv ili bolan stomak i to ćete primetiti ako odete da ga podignete ili dodirnete stomak.

Blaga groznica i letargija – Psi sa gastroenteritisom su često letargični i, ako bi im se proverila temperatura, mnogi od njih bi imali blagu temperaturu.


Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov