Kašalj kod maltezera: uzroci i opcije lečenja

U ovom tekstu pročitajte

Kašalj kod maltezera: uzroci i opcije lečenja

Da li je vaš maltezer bolestan? Da li se guši? Da li treba da pozovete veterinara? Kašalj kod maltezera može imati mnogo uzroka, od kojih su neki potencijalno opasni. Evo šta treba da znate o uzrocima kašlja kod maltezra i šta možete da uradite povodom toga.

Zašto psi kašlju?

Psi istražuju svet svojim nosem – a povremeno i ustima. Vaš maltezer dolazi u kontakt sa svim vrstama stvari, uključujući prašinu, klice i povremeno polen u letnjim danima. Sve ove stvari mogu izazvati kašalj, što otežava utvrđivanje da li je kašalj vašeg maltezera ozbiljan ili jednostavno pročišćavanje grla.

Povremeni kašalj može biti normalno ponašanje maltezera i nije razlog za zabrinutost. Ponavljajući kašalj, s druge strane, može biti znak ozbiljnijeg problema, posebno ako postoje promene u zvukovima ili obrascima disanja.

Vrste kašlja kod pasa

Jedan od načina da se suze mogući uzroci kašlja kod vašeg maltezera je da identifikujete vrstu kašlja. Ovo je važna informacija koju treba da prikupite, jer može pomoći veterinaru da donese informisaniju odluku o nezi vašeg ljubimca. Postavite sebi sledeća pitanja:

Da li je to dubok, suv kašalj?
Da li je jak kašalj?
Da li je vlažan kašalj?
Da li je to dubok, trubeći kašalj?
Da li vaš pas kašlje u snu?

Svaka od ovih vrsta kašlja ukazuje na određeni problem. Obavezno opišite zvuk kašlja vašeg maltezera kada pozovete veterinara, jer to može pomoći da se utvrdi da li je to hitan slučaj ili može biti zarazna bolest poput virusa psećeg gripa.

Uobičajeni uzroci kašlja kod maltezera

Kašalj legla

Dubok, suv, trubeći pseći kašalj može biti simptom zaraznog kašlja legla ili traheobronhitisa (gornji disajni put, što znači ne pluća). Kašalj legla je veoma zarazna bolest koju izazivaju bakterije ILI brojni virusi. Obično izaziva samo blagu bolest i nelagodnost, ali može da se spusti u pluća i izazove ozbiljne probleme poput upale pluća ili hroničnog bronhitisa.

Maltezeri mogu dobiti kašalj legla u odgajivačnici, u hotelima i dnevnim boravcima za pse, kao i na svim drugim mestima gde se psi okupljaju. Obično nije ozbiljna bolest, ali veterinar može da vam prepiše neke lekove za lečenje kašlja i preporučiće vam da maltezera držite dalje od drugih pasa dok se zarazna faza ne završi.

Upaljeno grlo

Kašalj visokog tona može ukazivati na iritaciju gornjih disajnih puteva, infekciju ili čak delimičnu blokadu. Ili vaš maltezer ima upalu grla, što može biti sekundarno zbog upale krajnika (prilično retko kod pasa), usled infekcije usta ili sinusa, ili eventualno stranog tela ili materijala zaglavljenog u njegovom grlu što izaziva nelagodnost i upalu grla. Strani predmeti zaglavljeni u grlu su opasni i sprečavaju pravilnu ventilaciju i gutanje. Strani predmet koji uđe u jednjak vašeg maltezera može biti potencijalno opasan po život i zahteva hitnu veterinarsku pažnju.

Problemi sa plućima

Vlažan kašalj može biti simptom problema donjih disajnih puteva ili pluća. Ti vlažni zvuci grgljanja ukazuju na to da u plućima vašeg maltezera može biti tečnosti. Za razliku od drugih kašlja, disanje će biti otežano čak i kada pas ne kašlje. Ovo zahteva hitnu veterinarsku pažnju, što znači da morate da kontaktirate veterinara i da svom psu zakažete termin što je pre moguće.

Pneumonija obično pogađa pse sa nerazvijenim ili oslabljenim imunološkim sistemom, uključujući mlade štence i starije pse. Postoji mnogo uzroka upale pluća kod maltezera, uključujući bakterije, viruse, parazite, gljivice ili aspiraciju usled udisanja stranog materijala nakon povraćanja ili nakon izlaganja toksinima, kao što su naftni destilati/benzin, itd.

Bolest srca

Postoji mnogo vrsta srčanih bolesti kod pasa. Kada srce ne funkcioniše ispravno kao pumpa, tečnost može početi da se akumulira u plućima. Ovo se zove kongestivna srčana insuficijencija.

Psi mogu početi da kašlju kako bolest napreduje. Ova vrsta kašlja se uglavnom dešava kada maltezer spava ili leži i znači da se tečnost nakuplja oko pluća vašeg psa. Ovo je ozbiljan simptom, pa obavezno razgovarajte sa veterinarom o mogućnostima lečenja kongestivne srčane insuficijencije.

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov