Rak kod maltezera: znaci i simptomi na koje treba obratiti pažnju

U ovom tekstu pročitajte

Rak kod maltezera: znaci i simptomi na koje treba obratiti pažnju

Stariji maltezeri se suočavaju sa mnogim zdravstvenim problemima kao što su artritis i kognitivni poremećaj, ali rak kod maltezera je, nažalost, jedan od najčešćih. Iako će jedan od četiri psa razviti rak u nekom trenutku svog života, ova bolest će pogoditi skoro polovinu svih pasa starijih od 10 godina. Prema Veterinarskom društvu za rak, to je vodeći uzrok smrti starijih pasa.

To znači da je važno budno paziti na zdravlje i ponašanje vašeg starijeg maltezera. Uverite se da dobijaju redovnu veterinarsku negu i da budete upoznati sa simptomima kako biste mogli da dobijete pomoć svom ljubimcu što je pre moguće pre nego što se bolest proširi. Sa opcijama lečenja sličnim onima za ljude, postoji nada da vaš pas može da pobedi bolest.

Rak kod maltezera – Simptomi

Rak je razvoj i nekontrolisani rast abnormalnih ćelija koje se mogu kretati po celom telu, šireći se i uništavajući normalna tkiva. Postoji mnogo vrsta raka, a kada je u pitanju rak kod maltezera znaci i simptomi variraju u zavisnosti od vrste i lokacije bolesti. Zbog toga je važno pratiti opšte zdravlje vašeg maltezera i konsultovati svog veterinara ako vidite nešto neobično, bilo fizički ili u ponašanju. Kako bi na vreme ustanovili rak kod maltezera, evo nekih znakova na koje treba obratiti pažnju:

  • Neobične grudvice i izbočine. Ove izrasline se mogu pojaviti bilo gde, pa budite sigurni da redovno pregledavate celog ljubimca tokom maženja ili kao deo rutine negovanja vašeg maltezera.
  • Rane ili otvorene rane koje ne zarastaju.
  • Gubitak težine ili gubitak apetita.
  • Iscedak iz bilo kog otvora u telu, kao što su nozdrve, usta ili anus. Ovo uključuje krvarenje, povraćanje i dijareju.
  • Loš miris. Tumori u ustima, nosu ili anusu mogu dovesti do uvredljivih mirisa.
  • Nedostatak interesovanja za vežbanje i igru, ili smanjenje izdržljivosti. Ovo može biti samo maltezer koji usporava od starosti, ali može biti i jedan od prvih znakova bolesti.
  • Problemi sa mobilnošću kao što su šepanje ili ukočenost. Iako ovo može ukazivati na artritis, može biti uzrokovan i rakom nerava, mišića ili kostiju.
  • Problemi sa disanjem ili odlaskom u kupatilo. Ako vaš pas šišti, ima problema sa mokrenjem ili se napreže da kaki, ​​hitan je odlazak veterinaru.

Nijedan od ovih znakova ne garantuje da je u pitanju rak kod maltezera, tako da ne paničite. Druge bolesti ili problemi mogu biti krivi, uključujući relativno bezopasne, poput benignih masnih tumora. Ali što se pre dijagnostikuje, to pre može početi lečenje koje spašava živote.

Raka kod maltezera – Dijagnostikovanje

Ako sumnjate na rak kod maltezera, kako će veterinar potvrditi vaše strahove? Verovatno će obaviti potpunu proveru zdravlja uključujući analizu krvi i urina. To će im omogućiti da procene funkciju organa i isključe druge uslove. Oni takođe mogu da sprovode skeniranje kao što je ultrazvuk ili CT skeniranje da bi videli položaj i veličinu tumora. Konačno, biće im potreban uzorak dotičnog tkiva za pregled pod mikroskopom. Ovo će biti urađeno biopsijom. Jedna vrsta biopsije je aspirat sa finom iglom gde se vrlo tanka igla ubacuje u tumor da bi se povukao uzorak ćelija.

Veterinar vas može uputiti i kod specijaliste poznatog kao veterinarski onkolog. Ovi stručnjaci se fokusiraju na razvoj i lečenje raka. Možete pronaći veterinarskog onkologa sa sertifikatom odbora preko veterinara. Nemojte se plašiti da pitate veterinara za uputnicu ili drugo mišljenje. Želite da osigurate da vaš pas dobija pristup najboljoj dostupnoj nezi, uključujući klinička ispitivanja za nove tretmane.

Rak kod maltezera – Lečenje

Postoje tri glavna načina lečenja karcinoma kod pasa, a isti su kao i kod ljudi: hirurgija, terapija zračenjem i hemoterapija. Lečenje koje predlaže vaš veterinar ili veterinarski onkolog će se razlikovati u zavisnosti od dijagnoze vašeg maltezera, kao što je tip ili stadijum raka.

Iako je svrha operacije uklanjanje tumora, to nije uvek najbolja opcija za svaki rak kod maltezera. Više karcinoma se može izlečiti operacijom nego drugim tretmanima, ali ako tumor ima mikroskopske prste koje operacija ne može ukloniti, rak će se verovatno vratiti. To može učiniti neophodnom zračenje ili hemoterapija. Takođe, pregled kancerogenog tkiva nakon uklanjanja pomoći će da se odgovori na pitanja kao što su da li će tumor ponovo izrasti i da li će se širiti, a samim tim i koje dodatne korake treba preduzeti.

Terapija zračenjem je upotreba visoke doze jonizujućeg zračenja za oštećenje DNK ćelija raka, čime ih ubija. Može smanjiti tumor ili ga čak potpuno uništiti. Ovaj tretman je najefikasniji kod tumora sa ćelijama koje se brzo dele, a može se koristiti samostalno ili kao deo kombinacije tretmana. Može pomoći u smanjenju tumora pre hirurškog uklanjanja ili ograničiti rast ćelija raka koje ostaju nakon operacije.

Hemoterapija je upotreba lekova za ubijanje ili usporavanje rasta ćelija raka. Ovi lekovi se mogu davati u obliku tableta ili davati intravenozno i često se razvijaju iz prirodnih izvora poput biljaka ili bakterija. Kao i kod zračenja, hemoterapija se može koristiti pre ili posle operacije ili kao samostalan tretman.

————

Volite maltezere? Pročitajte par saveta ovde. Želite da saznate nešto o svom omiljenom alkoholnom piću? Kliknite ovde!

Proverite recepte za plazma torte ovde ili napravite uštipke, američke palačinke ili pite sa mesom, sirom

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pratite nas

Popularni članci

U fokusu

Pročitajte i

Da li su maltezeri golicljivi

Da li su maltezeri golicljivi?

Kako da znate da li je vaš maltezer golicljiv? – Vaš maltezer se prevrće na leđa, a vi ne možete da odolite da pomazite njegov